Akadnak kérdések

2023.12.04. 07:00

Pécsi óriáskerék: nagyon nem stimmel valami

Egyre különösebb az, ami a pécsi óriáskerék bérleti szerződése körül zajlik, miután az a védekezés is megbukott, hogy szezonon kívül csak ilyen kisebb összegért lehetett bérbe adni a városi területet. A szintén baloldali Szombathelyen ugyanis a pécsinek a 15-20 szorosát fizeti ki a vállalkozó.

Bóka Máté Ciprián

A baloldali városvezetés néhány éve turisztikai attrakcióként jelentette be, hogy a Lánc utcai gettó, a 6-os főút, a betegeket kezelő rendelőintézet, egy benzinkút, egy üres telek, valamint egy félbehagyott építkezés rozsdatemetője mellé érkezik Pécsre az óriáskerék. A város lakóit a őszi turisztikai attrakció rendkívül módon megosztotta, de akkoriban a koronavírusjárvány miatt sokáig nem is üzemelhetett. 

Az óriáskerék idén visszatért, amit igyekeztek az utolsó pillanatig titkolni a Városházán, nehogy a lakosság ideje korán véleményt mondhasson a pécsi önkormányzat által intézett szerkezetről. 

Az óriáskerék azonban nemcsak Pécsen osztja meg a lakosságot, hanem a szintén baloldali városvezetés irányítása alatt álló Szombathelyen is, ahova Péterffy Attila rendszeresen ellátogat, egy helyi fesztiválon már többször tógába is beöltözött, mint római. 

A helyiek elmondása szerint ahogy Pécsen, úgy Szombathelyen sem volt korábban ilyen alkalmatosság, amit ott idén szintén felállítottak. A Vaol.hu beszámolója szerint a Szombathelyi Adventi Vásár részeként november 15-től január 21-ig üzemel, vagyis kicsivel több mint két hónapig. 

3,67 milliót fizetnek

A Vas vármegyei városban 31 parkolóhelyet foglalt el a kerék, ami kapcsán baloldali sajtóhírek szerint a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási NZrt.-vel kötöttek szerződést az üzemeltetők. A helyiek egy részének azért nem tetszik, mondván egy áruház közelében, lakóházaktól nem messze, a karácsonyi forgatagban vették el az autósok beállóit. Erre válaszul a helyi baloldali lap védelmébe vette az ottni önkormányzatot, és egyben közölte: 3,67 milliót kap a városi cég a megállapodás alapján. 

A szombathelyi önkormányzat megkeresésünkre nem cáfolta mindezt, hallgatott, és azt sem árulta el, hogy a 31 parkoló összesen hány négyzetméter, de az általánosan elterjedt értékeket figyelembe véve nagyjából 13 négyzetméteres parkolókkal számolva 500 négyzetmétert kaphatott meg az óriáskerekes.

90 ezer kontra másfél millió

Ez pedig azért is érdekes, mert Pécsen szintén központi helyért, egy hasonló méretű, 540 négyzetméretes területért fél évre nettó 540 ezret fizetnek, ami havi nettó 90 ezer forintra jön ki. 

A Pécsnél jóval kisebb Szombathelyen tehát nagyjából egy hónapra fizetnek 1,5 milliót, ami a pécsi összegnek nagyjából tizenötszöröse, ami még akkor is szembeötlő, hogy a pécsi önkormányzat még kapott háromezer ingyenjegyet, amit azonban vélhetően kampánycélokra használnak fel. 

Siófokon is hasonló

A szombathelyi összeg egyébként azért is állhat közelebb a reálisan elkérhető bérleti díjhoz, mert Siófokon a turisztikai szezonban működő látványosságért hat évvel ezelőtt már 1,5 milliós havi díjat kértek a szezonban. 

Tipikus eset lenne?

Pécsen sokkal nagyobb elkövetési értékű korrupciógyanús ügyekben folyik eljárás már, és bár az óriáskerék kapcsán nem indult eljárás, nem is merült fel ilyen gyanú, más városokkal összehasonlítva az értékkülönbségek arra azért rávilágítanak, hogy miként tekintenek a közvagyonra a pécsi városházán. 

Korrupció – így tiltakoztak 

A közelmúltban a pécsi közgyűlésen egyébként közel kéttucatnyian tiltakoztak a városi botrányok miatt. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a baloldali városvezetés alatt a rendőrség, a hatóságok több bűncselekmény gyanújával indítottak eljárást. A demonstrálók „maffia”, „hivatali visszaélés”, „korrupció”, „6 bűnügy”, „lakásmutyi” és „korrupció” feliratokat emeltek a magasba. A gyermekek nevelésért is felelős PSN Zrt. vezére, Máté János birtokában lévő lap ezt követően személyes letámadást indított a tiltakozók ellen. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!