Visszavették a töröktől

2024.01.18. 07:00

A felszabadulás napját ünneplik meg a szigetvári várban

Február 13-án ünnepli Szigetvár a török alóli felszabadulás napját. A vár visszavétele Sziget történetében egy új kezdet volt, melyről minden évben megemlékeznek.

Tóth Viktória

A 112 évig tartó uralmat követően 1689. február 13-án az utolsó szigeti pasa, Hasszán vezetésével, elhagyták a törökök a területet. Ezzel megtörtént a vár és a város felszabadítása. Erre megemlékezve, egy nyertes pályázatnak köszönhetően a szigetvári Zrínyi Várban február 10-én, szombaton mindenki visszatérhet a kuruc kor kalandos időszakába. A rendezvény délután fog kezdődni, szabadtéren illetve beltéren, a kazamatasorban. 

Salamon Ferenc várkapitány hírportálunk kérdésére elmondta, hogy lesznek hagyományőrző csapatok, aki be fogják mutatni a vár kapujában a várátadási jelenetet. Azt, amikor a várban lévő törökök megadták magukat. A programon a tervek szerint török, magyar és labanc hagyományőrző csapatok is lesznek. A Szigetvári Zrínyi Vár hagyományőrzőin kívül részt vesz az Altin Elma Kulturális Egyesület Budapestről, a Bakocsai István Kompánia Egerből és a Jurisics Bandérium Kőszegről. Korhű zenével is készülnek a Héttorony Hangászok jóvoltából, így valóban be tudják mutatni azt a korszakot, amelyikben játszódott az esemény.

Lesz még tüzes bemutató, máglya, táncház, a kisebbek pedig biztos örülni fognak a kézműves programoknak, és a fánknak, mellyel a farsangi időszakra utalnak. Érdekesnek ígérkezik a 17. századi orvoslás bemutatása is. A látogatók megtekinthetik hogy milyen kezdetleges eszközöket használtak akkoriban, milyen gyógynövényeket alkalmaztak a különböző sebészeti ellátásoknál vagy a fájdalomcsillapításra.

A várban lévő programok után, február 13-án, a felszabadulás napján immár hagyományos megemlékezést tartanak. A kegyeleti megemlékezés délben lesz koszorúzással, valamint az ünnephez szorosan kapcsolódik a Szigetvári Várbaráti Kör éves közgyűlése, mely délután zajlik majd. 

A Zrínyi Várban nyílott meg a közelmúltban a Civil Kaszinó kulturális rendezvénysorozat is. A szervezők szándéka szerint havonta egy alkalommal tartanak ilyen összejövetelt, minden alkalommal meghívott előadók, történészek, régészek, irodalmárok, kutatók közreműködésével, lehetőséget nyújtva egy adott témakör megvitatására. Az előadások ideje nagyjából 30 perc, utána kötetlen beszélgetésre várják az érdeklődőket. A következő összejövetel február 9-én lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!