Exponált kérdés

2024.01.08. 18:30

Gyűlnek a fényképezőgépek, kameramúzeumot hoznak létre Alsómocsoládon

Rajnai-Zsíros Krisztina

Kameramúzeumot alakítanak ki Alsómocsoládon, az Interaktív Tárházban. A kiállítás alapját egy Alsómocsoládról elszármazott, jelenleg Svájcban élő lakos kameragyűjteménye képezi, ő kezdeményezte korábban a múzeum létrejöttét, amely aztán nem valósult meg. Az önkormányzat ugyanakkor úgy gondolta, az ötlet van annyira jó, hogy gyűjtenek hozzá még eszközöket, és megnyitják a múzeumot. 

Jelenleg 80 eszköz van, számuk pedig folyamatosan bővül, hiszen a helyiek és az ország különböző pontján élők is adományoztak használaton kívüli fényképezőgépeket a létrehozás alatt álló alsómocsoládi Kameramúzeum számára, melynek megnyitását idén május elsejére tervezik. Addig továbbra is várják a régi eszközöket. 

Eddig 21 adományozó járult hozzá a múzeum gyűjtéséhez, 12-en helyből, 9-en pedig az ország különböző részeiből. Közülük egyébként – megköszönve a felajánlott eszközöket – az önkormányzat a Falukarácsonyon kisorsolt három szerencsést, akik értékes ajándékokkal gazdagodtak. 

A múzeumban igazi ritkaságok is megtekinthetőek lesznek, a fényképezőgépeket technikatörténeti-kronológiai és tematikus rendezésben állítják majd ki. A fotómasinák mellett egy táblán pedig megjelentetik az adományozó nevét, a kamera típusát és rövid leírását, illetve az adományozónak a géphez fűződő rövid történetét is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!