Érzékeny téma

2024.01.18. 15:20

Hadifogoly magyarokkal találkozhatunk a tárlaton

Kiemelt érdeklődés övezte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja által szervezett „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás megnyitóját a Művészetek és Irodalom Házában.

Mohay Réka

Fotó: Nagy Laura

Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtott volna a hadifogság kérdése. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban – Szibériától Szardíniáig. A nagy háború hadifogsága, amely a „táborok évszázadának” nyitánya volt, Magyarországon mégis mostoha területe a tudományos kutatásnak és az emlékezeti kultúrának még ma is. Ezt az adósságot szeretné törleszteni az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítása, vallják a szervezők.

A kerekasztalbeszélgetésen részt vett a kiállítás anyagát összeállító dr. Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézet igazgatója, valamint Prof. dr. Hornják Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudomány Kar, Újkortörténeti Tanszékének vezetője és Vértesi Lázár, az MNL Baranya Vármegyei Levéltárának levéltárosa.

MCC Pécs 2024.01.17. - kiálltásmegnyitó
Fotó: Nagy Laura / Forrás: Lottigrafia

A program során szó esett többek között arról, hogy milyen és mekkora mennyiségben maradtak ránk források a magyar katonák hadifogságából és milyen módon lehetséges ezeknek szakmai feldolgozása? A beszélgetés résztvevői kitértek a hadifogság körülményeire, valamint a foglyok életét szabályozó nemzetközi szerződésekre és ezek gyakorlati megvalósulására. A kerekasztal beszélgetést követően a látogatók megtekintették az épületben elhelyezett gazdag kiállítási anyagot. Akit érdekel a rendhagyó gyűjtemény, február 12-ig ingyenesen megtekintheti a Művészetek és Irodalom Házában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!