Hol próbáljanak?

2024.01.02. 11:30

Karácsonyi ajándékként utcára tették a táncosokat

Aligha a Mecsek Táncegyüttes tehet arról, hogy a szocialista érában IMS-szerkezettel épült Szivárvány Gyermekház életveszélyes mivolta miatt új otthonra van szükségük, de a jelenlegi baloldali városvezetés karácsony előtt inkább a magyar kultúrát ápoló szervezetet kezdte el rendreutasítani sajtón keresztüli egyoldalú üzengetéssel.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Tóth László

Még a Mecsek Táncegyüttesnek a nevét sem tudta leírni a pécsi baloldali városháza annak a közleménynek a tárgyában, amellyel a szervezetet akarták betakarni. A táncosokkal évek óta hadakozik az önkormányzat, amiben vélhetően az is szerepet játszik, hogy az együttes határozottan pécsi, magyar, Kárpát-medencei értékeket képvisel, míg a baloldali városházán ennek nem tulajdonítanak nagy szerepet. Ennek a hozzáállásnak a lenyomata volt az is, ahogy nemrég a pécsi értékeket felsoroló értéktárról beszélt az önkormányzat, mondván az a "lőtéri kutyát sem érdekli"  – ebben szerepel a Mecsek Táncegyüttes is. 

A táncegyüttes alól a Gyurcsány-jelölt polgármester, Péterffy Attila önkormányzata húzta ki a talajt: négy éve ugyanis egyszer már közgyűlési döntés született arról, hogy a Természettudományi Múzeum elköltözik a jelenlegi helyéről és a Széchenyi téren kap új, állandó kiállítóteret. A hatalmat megkaparintó baloldaliak viszont ezt meggátolták, pedig már el is kezdődött a múzeum átköltöztetése a vármegyeháza épületébe. A terv az volt, hogy a múzeumból a Magyar Népzene és Néptánc Házát hozzák létre, ezért az ingatlan felújítása meg is kezdődött. A Szabadság úti épületet a Mecsek Táncegyüttes kapta volna haszonbérletbe, de a Gyurcsány-szövetség elit tagjai ezt különböző kifogásokkal lefújták. 

A Mecsek Táncegyüttes alól pedig nemrég azzal is kihúzták a talajt, hogy a szocialista érában épült IMS-szerkezetű ingatlan, a Szivárvány Gyermekház életveszélyessé vált, és bár az előző, jobboldali városvezetés több pécsi IMS-épületet felújított, erre már nem jutott ideje, mert érkeztek Péterffyék, akik viszont nem is léptek érdemben semmit.  

Karácsony előtt inkább támadást intéztek a táncegyüttes ellen egy olyan közleményben, amelyben az érintett félnek, a történteknek áldozatul esett együttesnek még a véleményének kifejtésére sem adtak teret, így nem tudni, hogy hamis állításokat tettek-e a pécsi táncosok kéréséről, vagy pedig sem.

A baloldal szerint ugyanis "az önkormányzat próbahelyszínének keresésében hiába kínál partnerséget, a civil szervezet olyan igényeket támaszt, amelyet az önkormányzat nem tud kielégíteni". Szerintük több ajánlatot is adtak nekik, de ők elégedetlenek voltak. Majd utasítást is adott a civileknek a Gyurcsány Ferenc pártjának alpolgármestere, a DK-s Zag Gábor, kijelentve, hogy a "civil szervezetnek is hajlandóságot kell mutatnia a megegyezésre".

A nemzeti oldal frakcióvezetője, Csizmadia Péter (Fidesz) a közösségi oldalán mindezt úgy értékelte, hogy "a baloldali városvezetés, karácsonyi ajándékként kitette az utcára a Mecsek Táncegyüttest, majd egy olyan sajtóközleményben próbálja mentegetni magát, amelynek címében Péterffy Attila sajtósainak még a Mecsek Táncegyüttes nevét sem sikerült eltalálniuk". 

A frakcióvezető egyébként ősszel jelentette be, hogy amennyiben a nemzeti oldalnak szavaznak bizalmat, létre fogják hozni a Magyar Folklór Házát, ahol a magyar nemzeti értékeket őrző közösségek jól használható, hasznosítható közösségi teret kapnak a várostól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!