Az alpolgármester vezet

2024.01.03. 12:00

Lemondott a bükkösdi polgármester, de nem írnak ki időközi választást

Egy karácsony előtt tartott rendkívüli testületi ülésen egészségügyi okokra hivatkozva lemondott Bükkösd 2019-ben megválasztott polgármestere, Homann János. A teleülést a nyáron esedékes önkormányzati választásokon megválasztott új településvezető hivatalba lépéséig az alpolgármester irányítja – erősítette meg a Dunántúli Napló értesüléseit a Bicsérdi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Balikó Gergely

Magdó Szilárd tájékoztatása szerint mivel a nyáron esedékes helyhatósági választások előtt fél évvel nem lehet kiírni időközi választást, ezért a mintegy ezer fő lélekszámú települést az alpolgármester, Armbruszt János fogja vezetni.

Ez a választás más lesz, mint eddig

A 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása több szempontból is eltér a korábbi években lebonyolított voksolásoktól – hangsúlyozta a Dunántúli Napló érdeklődésére korábban a, Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzője.

Partos János akkor kifejtette: egyrészről amiatt, mert az Alaptörvény tizennegyedik módosításából következően egy napon bonyolítják le az Európai Parlament tagjainak választásával, másrészről pedig azért, mert a megválasztott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása egy úgynevezett „átmeneti időszakot” követően kezdődik meg.

– Az „átmeneti időszak” szabályozását tekintve több fontos, a korábbitól eltérő rendelkezéssel találkozunk – jegyezte meg. Partos János a legfontosabbnak nevezte, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása 2024. október 1-jéig tart.

– Vagyis a jövőre megválasztott helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek - az általános választás időpontjától függően - hivatalba lépésükre mintegy 4-6 hónapot várakozni fognak – mutatott rá a vármegyei önkormányzat jegyzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!