Németek kitelepítése

2024.01.21. 18:50

Megrázó filmet néztek meg megemlékezés gyanánt

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1946. január 19-én a fővároshoz közeli Budaörsön magyarországi német családok tucatjainak kellett házaikat elhagyniuk, hogy aztán Németország irányába tartó marhavagonokba zsúfolódva, hazájuk elhagyására is kényszerítsék őket.

Bama.hu

Forrás: Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium

A pécsi Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium honlapjának írása szerint ezzel kezdetét vette a mintegy 200.000 magyarországi német kitelepítése. Szinte nincs olyan család ebben a közösségben, amelyet a második világháború alatti, vagy az azt követő tragikus eseménysorozatok valamilyen formában ne érintettek volna. Magyarországi németek százezreit érte kemény sorscsapásként a „málenkij robot”-ra történő elhurcolás, a jogfosztás vagy éppen a tulajdonjogtól való megfosztás. Ezek túlélése sokak számára csak a nagyon erős családi kötelékek megléte vagy a szerencse által volt elérhető.

2012-ben a magyar parlament január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapjává nyilvánította. Idén a Koch Valéria Iskolaközpont közössége a "Tiszta sváb" című dokumentumfilm megtekintésével emlékezett meg a közel 80 évvel ezelőtti eseményekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!