Testgyakorlat és életfilozófia is

2024.01.15. 17:30

Sipos László: Ahányféle ember, annyiféle jógastílus létezik

Az elmúlt időszakban a jóga egyre inkább népszerű az emberek körében, amely fiatalokat és időseket is egyaránt vonz. Sipos László jógaoktató vezetésével pedig hamarosan egy új jógaterem nyílik Pécsen, amely a Jógi Barlang nevet viseli. Vele beszélgettünk a jógáról, annak hatásairól és még sok minden másról.

Czeczon Enikő

Fotó: S. L.

A Jógi Barlang kifejezés a terem fél henger alakú formájára utal, ami egyfajta barlangot idéz. A Himalája hegyeiben a mai napig élnek olyan jógik, akik az ősi technikát gyakorolják, és Sipos László ezt szeretné tovább éltetni.

Fotó: S. L.

A jógaoktatót már gyerekkora óta érdekli az önismeret, az önfejlesztés kérdésköre. Tizenéves korában kezdett el foglalkozni a tudattalan gondolati minták felkutatásával, lecserélésével pozitív gondolkodással. Egy belső munka vette kezdetét nála, aminek az egyik fontos állomása volt a jóga.

– Tradicionális értelemben a jóga sokkal több, mint amelyről manapság szót ejtenek. Ez nem csupán egy testgyakorlat, hanem életfilozófia, egyfajta iránytű, amely elmélettel és gyakorlattal tanítja, hogy hogyan érdemes élni, és hogy hogyan lehet békében élnünk önmagunkkal és másokkal, illetve segít megismerni a világnak az érzékszervekkel már annyira nem észlelhető, de mégis megtapasztalható régeit 

– mesélte Sipos László.

A jóga során minden egyes irányban megmozgatjuk, megnyújtjuk a testet. Így a megrövidült izmok visszaállnak ismét az eredeti természetes állapotukba, és meg is erősödnek. Mindemellett a belső szervekre is különböző nyomás helyeződik, a mozgás során friss vér kerül a belső szervekbe, ami segíti a méregtelenítést.

– A jóga mind fizikális, mind mentális, mind érzelmi szinteken képes segíteni az embert – hangsúlyozta a jógaoktató. – Hogyha valaki belekezd a jógába, akkor az egyik legszembetűnőbb változás a testtartás megváltozása, de a jóga a vérnyomás problémákra is megoldás lehet és asztma jellegű tüneteken is segíthet, segíti az emésztést és az anyagcserét. Tehát egy általános testi jóléthez vezetheti el az embert. De én jobban szeretem hangsúlyozni a jógának az elmére gyakorolt hatását, azt, hogy megmutatja, hogyan lehet visszakerülni minél gyorsabban egyfajta középpontba, és hogy hogyan lehet abban maradni.

Beszélgetésünk során szó esett arról, hogy amikor belevág az ember a jógába, akkor először az önmagunkkal való kapcsolatot érdemes valamilyen szinten helyreállítani. Türelmet, tisztaságot, igazmondást, erőszakmentességet kell tanulni. A jógikus írások úgy tartják, hogy amíg ez nincs rendben, addig nem érdemes továbbmenni a következő részekre, ami maga a jóga pózok gyakorlása.

Az ember számtalan jóga stílussal találkozik, amivel kapcsolatban Sipos László így mesélt:

– Egyféle jóga létezik tradicionális értelemben. A jóga szó egyébként annyit jelent, hogy összekapcsolódás, és amikor összekapcsolódik az ember a jelennel, illetve önmagával már jógázik. Tulajdonképp ahányféle ember, annyiféle jógastílus létezik. Valahol egy kicsit a jógaoktatónak is a szabadsága, hogy a különböző megoldandó nehézségekre állítson össze különböző gyakorlatokat

 – mondta a jógaoktató. 

A nyílt hétvége során, január 20-án és 21-én a meditációba és a transztáncba – bővebb információ a „Vissza a Maghoz” Facebook-oldalon – is bepillantást kaphatnak az érdeklődők, amelyek teljes mértékben összeegyeztethetők a jógával. Hiszen van, aki úgy képes összekapcsolódni a jelennel, hogy mozog, de van, akinek a meditáció van ebben segítségére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!