Előrejelzés

2024.01.27. 21:30

Tényleg el kell búcsúznunk a tujáinktól, fenyőinktől

A kertbarátok évtizedek óta tudják, ha szeretnének egy állandóan üde, zöld foltot, falat a kertben, akkor tuját, fenyőt kell ültetni. Ez a trend megfigyelhető volt sok-sok éven át, szerettük, élveztük a fenyő és tujafélék enyhet adó zöld jelenlétét, de most már ideje lesz lemondani róluk.

Bama.hu

A köpönyeg.hu írta meg, hogy a tuják és fenyőfélék számára a szárazság halálos veszedelem, de azt idehaza szinte mindig jelentős esőzések követik. Vagyis tulajdonképpen megvan a csapadék, csak egy kicsit többet kell rá várni. De akkor miért pusztulnak a tuják még télen is?

A probléma sajnos összetettebb a szárazságnál, bár abból indul ki. A száraz időszakban a tuják és fenyőfélék legyengülnek, sokkal kevésbé ellenállóak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. A szárazság alatt megfertőződnek gombákkal, esetleg olyan rovarokkal, melyek beveszik magukat a növény olyan részeibe, melyekbe nem jut el a permetszer sem.

Az eredmény pedig az, hogy bár érkezik a csapadék, a növények elpusztulnak. A fertőzések ugyanis nem tűnnek el a víz érkezésével, a növény pedig már nem tud annyira megerősödni, hogy túléljen. A klímakatasztrófa a hazai viszonyokat is átalakította, vagyis a kertekből a tuják és a fenyőfélék lassan, de biztosan eltűnnek, de sajnos sok vadon élő növény sorsa sem lesz más.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!