Törökök építenének fémipari üzemet

2024.02.28. 11:00

A börtön épült volna azon az öthektáros telken, ahová most befektetőt keresnek

Tízezer négyzetméteres üzemet létesítene egy török fémipari cég azon a Határ út melletti öthektáros területen, ahol a korábbi elképzelések szerint börtön épült volna.

Wald Kata

Komló még 2015-ben nyerte el a Belügyminisztérium pályázatán a lehetőséget, hogy a városban épüljön meg az ország egyik új büntetés-végrehajtási intézete. A beruházáshoz az önkormányzat biztosított közműves telket, Mecsekfalu és Körtvélyes között. Az eredeti elképzelések szerint egy ötszáz fő befogadására alkalmas, 250 új munkahelyet adó börtön épült volna a körtvélyesi domboldal mintegy öthektáros területén. A létesítmény megvalósítására mégse kerül sor, a börtönök férőhelybővítésre országos szinten más megoldás született, az újak építése ezért szükségtelenné vált. Így a beruházás megvalósításához állami kézbe adott öthektáros komlói ingatlan visszakerült az önkormányzat tulajdonába, a közművekkel ellátott telek gazdasági, ipari területként való hasznosítása a cél. 

Mint Polics József, Komló polgármestere kérdésünkre elmondta, Szijjártó Péter külügyminiszter közelmúltbeli baranyai látogatásakor került szóba a terület sorsa - a polgármester kérte, hogy az állam irányítson potenciális befektetőket a városba. Ennek eredményeként, a Nemzeti Befektetési Ügynökség közreműködésével került Komló a török cég fókuszába - a beruházó képviselői a közelmúltban a városban helyszíni szemlét tartottak, górcső alá véve a telek infrastrukturális ellátottságát, a város munkaerőpiaci helyzetét. A  fémipari cég, tervei szerint, a tízezer négyzetméteres üzemben, ha az eléri a teljes kapacitását, 150 főnek biztosítana munkát.

Polics József kiemelte, a török delegáció itteni tapasztalatai pozitívak voltak, várják a visszajelzést a befektető álláspontjáról.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!