Érvénytelen szavazás

2024.02.25. 07:00

Csizmadia Péter akadályozta meg a pécsi családi bölcsődék esetében a díjemelést

A Péterffy Attila vezette pécsi önkormányzat arra készült, hogy az agglomerációs társulás alá tartozó családi bölcsődék térítési díjait megemeli. Mivel a néhány milliós többletköltséget az önkormányzat nem akarta átvállalni, Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje akasztotta meg a családok elleni lépést.

Bóka Máté Ciprián

Képünk illusztráció

Fotó: Torjay Attila

A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás szabályai szerint Pécs mint székhelytelepülés dönthet a társulási rendeletekről. Ezért került a Családi Bölcsődék ügye is  a városi közgyűlés elé, ahol aztán konkrét lépéssel Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető, – aki péntektől már polgármester-jelölt is –, gátolta meg a díjemelést. 

A Péterffy Attila regnáló polgármester vezette önkormányzat ugyanis arra készült, hogy helyt ad a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás kérésének és megemeli a bölcsődei térítési díjakat az élelmiszerárak emelkedésére hivatkozva. Csakhogy a Fidesz részéről azt kérték, hogy az emelést ne terheljék rá a  társulás által a városban fenntartott hat családi bölcsődébe járókra. Barkóczi Csaba képviselő szerint ez ugyanis családonként 72 ezer forintos többletterhet okoz, miközben az önkormányzat számára csekély, mindössze 2,8 milliós kiadást jelentett volna, ha ezt átvállalja. Ezért is adott be erről módosító indítványt, de a városvezető koalíció ezt lesöpörte az asztalról.  

Nyőgéri Lajos, MSZP-s alpolgármester azzal érvelt, hogy a családi bölcsőde speciális ellátási forma, szolgáltatás, akik oda járnak, elférnének más bölcsődékben is. Érdekesség, hogy az emelés érdekében Péterffy egyik frakcióvezetője még Gyurcsány Ferencet is éltette. 

A baloldaliak viszont néhány nappal korábban még arról beszéltek egy sajtótájékoztatón, hogy 13,5 milliárdos adóbevétellel számolnak – amiből tehát bőven lett volna forrás a szóban forgó célra.


Csizmadia Péter lépett

Csizmadia Péter polgármesterjelölt amikor látta, hogy a baloldal nem hajlandó elfogadni a módosítást a szakmai érvek ellenére, bejelentette, hogy a Fidesz-frakció tagjai nem szavaznak a rendeletről, ezért a voksolás érvénytelen lett, az emelés is elmaradt.


Baloldal ellen ebben a bűnügyben is nyomoznak

Köztudott, hogy a baloldali pécsi önkormányzat a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról tavaly úgy emelt le több mint 400 milliót, hogy amiatt hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt indult nyomozás és még a pécsi jegyző vizsgálata szerint is jogszerűtlen volt az akció. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!