405 milliós inkasszó-ügy

2023.09.29. 11:30

Hivatali visszaélés miatt indult nyomozás

Nyomozás indult amiatt, hogy a baloldali vezetésű pécsi önkormányzat május végén – a pécsi jegyző vizsgálata szerint is - jogszerűtlenül inkasszált 405 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás (PTAT) bankszámlájáról, és azt a mai napig nem adta vissza.

Balikó Gergely

Fotó: Löffler Péter

Mindezt Kutas Tamás, a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője erősítette meg lapunknak, aki elmondta, hogy az ügyben az ügyészséghez érkezett bejelentést a vádhatóság feljelentésként értékelte, és továbbította a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak, amely nyomozást rendelt el hivatali visszaélés miatt.

Pfeffer József, a Társulás elnöke a Dunántúli Naplóval közölte: beadványt nyújtott be a Pécsi Járási Ügyészség részére, hozzátéve, hogy tenni kellett valamit, ugyanis érdemi lépés a pécsi városháza részéről nem történt a 405 millió forint visszafizetésére. Más konstrukcióban, az alaphelyzetet nem rendező megoldásra érkezett javaslat

 – fűzte hozzá.

Mint jelezte, a társulási tanács július 11-ei döntése értelmében egy alszámlát is létrehoztak, ahová az összeget vissza tudja utalni a pécsi önkormányzat. Ugyanakkor – mutatott rá – a jogszerűtlen inkasszót egy esetleges visszautalás sem teszi meg nem történtté. „Nem tekintünk el a múlttól” – szögezte le Pfeffer József.

Szavai szerint a legjobb, amit a város tehet, ha visszaállítja az eredeti állapotot, azaz forintra pontosan visszautalja a szóban forgó 405.010.181 forintot a Társulás számára. Utána jogszabályi kereteknek megfelelően és a pénzeszközátadási megállapodással összhangban beszélhetnek a felek arról, hogy ebből az összegből kit mi illet meg – közölte a társulás elnöke.

Pfeffer József beszámolt arról, hogy a beadványban összegyűjtötte az inkasszóhoz és az azt megelőző elszámolástervezetekhez kapcsolódó fontos tényeket. A dokumentum az első elszámolástervezet Társulás által történt elutasításától eljut odáig, hogy a második elszámolási tervezetben a város által meghatározott, később jogszerűtlenül elvont összeget a várostól visszaköveteli – részletezte.

A Társulás elnöke emlékeztetett rá, hogy a városháza pénzügyi vezető munkatársának felelősségre vonását is kezdeményezte, amely ügyben információi szerint továbbra sem történt érdemi lépés.

Pfeffer József a Dunántúli Naplónak azt mondta: beadványa végén utalt arra, hogy ha az ügyészség szerint megvalósulhattak valamely bűncselekmény tényállási elemei, abban az esetben a vádhatóság tekintse azt feljelentésnek. Abban olyan tények is szerepelnek, amelyek adott esetben egy eljárás akár hivatalból való megindítását is eredményezhetik – tette hozzá.

Az ügy a pécsi önkormányzat legutóbbi közgyűlésén is előkerült, amelyen Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetőjének kérdésére Péterffy Attila polgármester úgy reagált, hogy nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról. Pfeffer József szerint azonban jól ismert tény az inkasszó megtörténte és a jegyzői belső vizsgálat eredménye is.

Pfeffer József várta, hogy a szeptemberi közgyűlésen napirendre kerüljön a Társulás ügye. Az, hogy erre nem került sor hozzásegítette ahhoz a döntéshez, hogy benyújtsa a beadványt az ügyészség részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!