Nagyon gyors ütemben terjed

2024.02.04. 15:43

Dél-amerikai állatfaj jelent meg a Dráva mentén

Pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg a Duna-Dráva Nemzeti Park területein az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló, a nutria – derült ki a DDNPI tájékoztatásából.

Balikó Gergely

Forrás: Wikipédia

Mint ismertették, a nutriát korábban hazánkban is tenyésztették, értékes prémje miatt. Európa több országában – a tenyészetek megszűnésével – az állatokat szabadon engedték és mára állandó állományai alakultak ki.

Felelevenítették, hogy korábban több nemzeti park igazgatóság is jelezte, hogy egyre több észlelési adata van a nutria hazai előfordulásáról. Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közölt információkat a faj Zala vármegye területén történő térhódításáról, a Kerka-patak és a Mura mentén – sorolták.

„Mivel közvetlenül határosak ezen területek a Duna-Dráva Nemzeti Park területeivel, várható volt a faj megjelenése nálunk is. Sajnos ez meg is történt, a faj pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg területeinken” – közölték.

Az első egyed 2023. év végén került megfigyelésre, bizonyító adata egy rókacsapdából került elő. Aztán a 2024. év első napjaiban megfigyelésre került a Komlósdi-, Babócsai-, és Barcsi-Rinyán, a Györgyösi-patakon, a Dombócsatorna mentén. Ezeken a területeken korábban nem figyeltük meg a fajt, most pedig van olyan patak, melynek 5 kilométeres szakaszán, különböző helyeken hét példánya került elő. 

Prognózisuk szerint így várható, hogy a Belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódít. Éjszaka aktív, de ilyenkor télen, napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Főként a töltéseken, azok oldalában és vetésekben figyeltük meg egyedeit. Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas. 

A nemzeti park úgy véli, nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik. Idegenhonos inváziós fajról lévén szó, állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz. Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek – hívták fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!