Még zajlik a téli pecsétgyűjtés

2023.12.28. 17:30

Eredményekben gazdag volt a nemzeti park 2023-as éve

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága is visszatekintett az elmúlt évre, ami igen eseménydúsan telt. Több megvalósult fejlesztést, beruházást és eredményt tudnak felmutatni, amelyekből a teljesség igénye nélkül mi is szemezgettünk.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Májusban hagyományteremtő céllal, társzervezetekkel együttműködve megszervezték a Baranyai Barlangkutatás című konferenciát, majd szeptemberben Az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének győztese a DDNP Igazgatóság versenyzője, Schlitt Bence lett. Októberben az igazgatóság által működtetett Ős-Dráva Látogatóközpont adott otthont az Országos Denevérvédelmi Konferenciának. Novemberben a Tettye Oktatási Központ Természetiskola minősített oktatóhely címet nyert, decemberben pedig a Pintér-kert Arborétum a Made in Pécs-díj Nívódíj kategóriában kapott jelölést. 

A DDNP számos helyi, regionális és országos eseményen is kapott megjelenési lehetőséget, mint például a Magyar Nemzeti Parkok Hete Balatonfüreden megtartott nyitórendezvényén, vagy a Fővárosi Állatkertben rendezett Vakond Gálán.

Mindezek mellett az idei esztendőben zárult le az igazgatóság közreműködésével megvalósított Riverside projekt, amelynek keretében horvátországi partnerekkel közösen megvalósult több kiválasztott élőlénycsoport felmérése, a Kisinci-tó Dráva holtág mederkotrása is megtörtént, valamint a nemzeti park meghatározott területein cserjeirtást is végre hajtottak. Félidejéhez érkezett idén a LIFE IP GRASSLAND.HU projekt, melynek nyolcéven át tartó megvalósításában 13 parnerrel a DDNP is részt vesz, és elindult egy újabb kezdeményezés is, a LIFE RESTORE for MDD, amely a folyami és ártéri erdei élőlények megőrzését tűzte ki célul a Mura, a Dráva és a Duna mentén.

Mindenképp meg kell említenünk, hogy nagy érdeklődés övezte a Mohács500 konferenciát is, amit a DDNP Igazgatósága, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője szervezett a mohácsi csata 500. évfordulójára történő felkészülés jegyében. 2023-ban már hatodik alkalommal szervezte meg ezt a tudományos konferenciát az igazgatóság, ahol a legfrissebb történelmi, régészeti, néprajzi, antropológiai kutatási eredményeket mutatták be. 

A téli hónapokban zajlik a DDNP „Télen is? - TERMÉSZETESEN” címmel indított pecsétgyűjtő játéka, amelynek végén öt darab két fős tiszteletjegyet vehetnek át a győztesek, ami érvényes az igazgatóság összes bemutatóhelyére és a meghirdetett túrákra is 2024 folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!