Múltidéző

2024.02.24. 14:00

Ezernyi zöldség termett évtizedekkel ezelőtt is Baranyában (galéria)

Tóth Viktória

A hazai gyümölcsnek, zöldségnek nincs párja. Így van ez most is, s így volt ez évtizedekkel ezelőtt is. Az üvegházakban, fóliasátrakban való növénytermesztésnek nagy hagyománya van Baranya vármegyében. A szigetvári palántanevelő intézetben káposzta, paprika, saláta, paradicsom is termett a 80-as években. Mint arról akkoriban beszámoltunk, 1984-ben 130 ezer fej salátát gondoztak a palántanevelő dolgozói. A Szigetvári Zöldségszaporító és Hajtató Közös Vállalat mindig több és több palántát juttatott el a termelőkhöz, többféle tápkockás növényt és ugyanezek szálas változatait. Nemcsak árjegyzéket lehetett tőlük kérni, hanem a kívánt palántákat megrendelni — akár levelezőlapon is.

A kisebb települések fóliasátraiban is gyakori vendég volt Laufer László, lapunk fotóriportere. Ott volt például a kozármislenyi völgyben Gajdos Györgynél, aki Baranyában először valósította meg a vízfüggönyös fűtést.

A Pécsi Kertészeti Vállalat Disznövényüzemének üvegházaiban csak úgy pompáztak a szebbnél szebb virágok. Csak hogy néhány számmal is szemléltessük az ott folyó munkát, 1985-ben nőnapra készülve negyvenezer szál frézia, tizenötezer szál tulipán, tízezer szál nárcisz, huszonötezer szál szegfű várta a vásárlókat Pécs üzleteiben. A cserepes virágok közül jácintból és fokföldi ibolyából is hat-hat ezer cseréppel, papucsvirágból ezerrel, primulából kétezer, s tulipánból szintén ezer cseréppel készültek március 8-ra.

Az Ifjúság úti Botanikus kertben pedig tehettek egy sétát a különleges, egzotikus növények kedvelői. A citrusok, kaktuszok között bolyongva a trópusi hangulat adott volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!