Megújul a parkerdő

2024.02.13. 13:20

Kétszáz éves a harkányi fürdő, így kétszáz fát ültetnek a városban

A fürdővárosban minden évben kulcskérdés a város növényesítése, beleértve hogy hova mennyi virágot- és a fát szükséges ültetni. Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, mivel tavaly 200 éves volt a fürdő, így idén kétszáz fát, cserjét terveznek ültetni a városban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

– Harkánynak a gyógyvíz, és a gyógyhelyi minősítés mellett a legnagyobb értékei a parkok és a fák, amelyekre nekünk nagyon vigyázni kell, és folyamatosan meg kell újítani. A Településfásítási Program keretében most 30 fára teszünk javaslatot a vármegyei önkormányzatnak 

– mondta. A városvezető hozzátette: ennél azonban sokkal nagyobb feladat közepén áll a város, hiszen az arborétum, illetve pontosabban már csak parkerdő most újul meg. A parkerdőt a ’70-es években telepítették be növényekkel, az elmúlt 30-40 évben azonban nem foglalkoztak vele, a növényzet elvadult. 

Az önkormányzat szeretné visszaállítani azt az állapotot, amikor még szép képet mutatott a terület, és sok család szívesen töltötte itt az idejét, illetve tett kellemes sétákat benne. Pályázati projekt keretében megkezdődött a faállomány megújítása: a korábban kidőlt, kiszáradt, megsérült illetve beteg fákat el kellett távolítani, de sok növény, cserje és egy rózsalugas is kerül ezek helyére, ezen kívül pótolják a sétányok menti sövényeket és természetesen faültetéseket végeznek. A beruházástól azt várják, hogy a terület legalább olyan minőségű legyen, mint a fürdő mellett, a Zsigmondy sétányon található őspark. Az arborétum megújítása egyébként hosszas tervezés és engedélyezés eredménye, melyhez szakértői véleményt is kért a város.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!