Hittanra várják az iskolás gyerekeket

2024.02.17. 14:40

Legyenek a gyerekek fogékonyak a szépre, a jóra

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: © Cseh Gábor

A jövő tanévben is várják a katolikus egyház és a Pécsi Egyházmegye hitoktatói a gyermekeket az általános iskolákban római katolikus hit- és erkölcstan­órákra, amelyekre 2024. május 20-ig lehet jelentkezni – írja a Pécsi Egyházmegye. 

– Az erkölcsi nevelés 2013 óta önálló tantárgy a hazai oktatási rendszerben. A szülő írásban nyilatkozhat, hogy gyermeke az iskolában etikaórán vagy hit- és erkölcstanórán kíván-e részt venni. Ha a szülő írásban nem nyilatkozik, a gyermek automatikusan etikaoktatásban részesül

 – részletezik a tudnivalókat. – A leendő elsősök és a hatosztályos gimnáziumokban továbbtanulók esetében mindig az iskolai beiratkozásnál kell erről nyilatkozatot tenni. Felsőbb évfolyamosoknál lehetőség van etikáról a hit- és erkölcstanórára átjelentkezni, és ezt is május 20-ig, írásban kell jeleznie a szülőnek az intézmény felé – tették hozzá. 

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatójában kiemelte, a római katolikus hit- és erkölcstanórán arra szeretnék nevelni a gyermekeket, hogy legyenek fogékonyak a szépre, a jóra, az igazra. Legyenek nyitottak önmaguk, társaik, és az őket körülvevő valóság megértésére, Isten megismerésére.

A katolikus hit- és erkölcstanórán a bibliai történeteken keresztül Jézus és a katolikus egyház tanításai alapján a gyerekek olyan témakörökkel és kérdésekkel foglalkoznak, amelyek hozzájárulnak erkölcsi érzékük, lelkiismeretük fejlődéséhez, fejlődnek bennük azok a pozitív, belső késztetések, illetve erények, amelyek segítenek a jó és a rossz felismerésében, értékeken alapuló, felelős döntések meghozatalában. 

Fontos tudni, hogy a katolikus hit- és erkölcstanórára való jelentkezésnek nem feltétele, hogy a gyermek meg legyen keresztelve. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!