Közösségi munka

2024.02.14. 19:17

Magokat, facsemetét kapnak a programban a boldoguláshoz

Idén is folytatódik Vásárosbécen a Családi Portaprogram. Bánki Eszter, a helyi Virágóra Alapítvány vezetője elmondta, hogy 40 család vette át a különféle zöldségmagokból, dughagymából álló vetőmagcsomagot. A virághagymák és a gyümölcsfa csemeték várhatóan márciusban érkeznek.

Tóth Viktória

– Kezdetben csak vetőmagokat, csibét, malacot és ezek takarmányát lehetett igényelni, ám ma már sokkal bővebb a program. Az utóbbi években hozzáraktak egy előkert programot, ami azt jelenti, hogy virágmagokat is virághagymákat is tudunk osztani majdnem olyan mennyiségben, mint a vetőmagokat. Ezáltal virágosabbá vált a falu. Ekkor bővült a program gyümölcsfaosztással is

 – fogalmazott Bánki Eszter.

Idén arra is nyertek támogatást, hogy akiknek előző években róka vagy egyéb ragadozó elpusztította a szárnyasait, fém védőhálót vagy deszkát igényeljen. Tavaly ugyanis volt olyan család, ahol a róka bement a csirkeólba és az összes tyúkot megölte. A programban ellenőrzik a vetőmagok, kisállatok kihelyezését, azonban ezen túlmenően az egyéb vállalásokat is. Idén is 4 mezőgazdasági előadáson való részvétellel, illetve közösségi munkavégzés előzetes vállalásával lehetett bekerülni a programba. Az előadások keretében általában gyümölcsfa-oltási programot szoktak megrendezni, a Gyümölcsoltó Alapítvánnyal ugyanis szakmai kapcsolatot ápolnak.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden családnál jó kezekben vannak az adományok és a közösségi munkában is a többség aktívan, önként vesz részt 

– mondta a Virágóra Alapítvány vezetője.

A Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által meghirdetett program 2015-óta zajlik a kistelepülésen, a Virágóra Alapítvány 2017-2019-ig, 3 éven át pályázta, 2019-től újra az önkormányzat a megvalósító, ám az alapítvány továbbra is írja a pályázatokat és koordinálja a programot. A pályázat célja, hogy támogassa a vidéken élő családok konyhakertjeinek megművelését, hozzájáruljon a kisállattartási gyakorlat megerősítéséhez, az önellátás alapjainak megszilárdításához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!