Egyházi fejlesztések

2024.02.04. 12:04

Templomok újultak meg a Boldog Özséb Program részeként

Ünnepi szentmisét tartottak a pálos rendet a 13. század közepén megszervező esztergomi Boldog Özséb ünnepéhez kapcsolódóan a Lyceum templomban, ahol a Pécsett is jelentős fejlesztéseket eredményező Boldog Özséb Programért is hálát adtak.

Wald Kata

Boldog Özséb ünnepéhez kapcsolódva január 21-én ünnepi szentmisét tartottak a pécsi Lyceum templomban, ahol a rendalapítóra való visszaemlékezés mellett hálaadásra is sor került, az elmúlt öt évben megvalósított nagyszabású, Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójához kötődő fejlesztési programért. Az éveken átívelő, nagyszabású projekt során állami támogatásból a Magyar Pálos Rendhez tartozó épületek országszerte megújulhattak, új létesítmények jöttek létre, és különféle kulturális programok is megvalósultak. 

Pécsett is jelentős beruházások történtek ennek részeként az elmúlt évek során. – A pécsi pálos templom felújítási munkálatai 2019-ben kezdődtek, amikor a magyar kormány a rendalapító Boldog Özséb halálának 750. évfordulója alkalmából úgy döntött, hogy négy magyarországi, köztük a pécsi, valamint egy erdélyi pálos templomot renovál. Pár évvel korábban a pécsi pálos templom feljárati lépcsőjét is korszerűsítették –emelte ki a január 21-i ünnepi szentmiséről szóló beszámolójában a Magyar Pálos Rend. 
A beruházás során sor került a pálos templom és kolostor külső felújítására, a parkoló újjáépítésére, valamint a belső átalakítások eredményeként kialakították a Pálos Lelki Központot: az egykori hittanterem egy 70 fős korszerű előadóteremként áll a hívek, közösségek rendelkezésére. Egy egész nap látogatható szentségimádási kápolna, valamint többek közt egy új gyerek-játszóhelyiség és egy új közösségi terem is készült. Az energiatakarékosságot a nyílászárócserék, a fűtés- és világítás-korszerűsítés szolgálja, de megújult a villamos hálózat, felújították a vízvezetékrendszer nagy részét, és kiépült egy új internetrendszer is. 
A Boldog Özséb Programnak a Lyceum templom újjáépítésében is jelentős szerep jutott – eredetileg ebben az épületben csak kisebb munkálatokat terveztek, ám a 2020. decemberi földrengés komoly károkat okozott: a vakolat több helyen elvált a boltozattól, életveszélyes helyzetet teremtve, ezenkívül freskók, falfestmények is sérültek A templom a felújítási munkálatokat követően –amelynek megvalósulásához a Boldog Özséb Programból is átcsoportosítottak forrásokat – 2022. novemberében nyithatott meg újra. 
 

A Boldog Özséb Programért is hálát adtak a Lyceum templomban tartott szentmisén 
Fotó: Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!