Volt húsz órás műtéte is

2024.03.23. 12:00

A nagy operációk után a teniszpályán gyakorolja a finommozgást

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el március 15-én prof. dr. Schwarcz Attilának, a PTE Idegsebészeti Klinika igazgatójának tevékenységét, aki több gerincsebészeti technikát is elsőként alkalmazott és honosított meg a hazai gyakorlatban.

Mészáros B. Endre

Fotó: Csortos Szabolcs

– Fiatalon a szörftől a kosárlabdán át a teniszig többféle sportágban kipróbálta magát. Ez a mozgáskoordinációs alap vitte a sebészi pályára?

– A finommozgás nálam ennél előbb kezdődött. Gyerekként imádtam legózni, órákat töltöttem az elemek összeillesztésével.

– A pályakezdő orvosok tisztában vannak azzal, hogy mennyire ügyesek, mennyire alkalmasak műtéti tevékenységre?

– Ez nagyon jó kérdés, az lenne az igazi, ha valóban képben lennének vele.  Napjainkban azonban már nincsenek ilyen irányú alkalmassági tesztek. Én például még a sebészeti munka kezdete előtt is egereket operáltam mikroszkóp alatt. Továbbá volt korábban olyan professzor, aki a rezidensekkel elvégeztette azt a gyakorlatot, hogy öt-öt ujjuk közt tartsanak meg öt gyufaszálat.

– Hogy lett ebből idegsebészet?

– Diploma után amerikai tanulmány úton járva bekerültem egy olyan közegbe, ahol koponyán belüli és gerincműtétek sora zajlott egészen új módszerekkel. Kis terhelést okozó beavatkozásokkal, mégis jelentős eredményekkel.

– Mikor dőlt el, hogy inkább gerinc- mint agysebész lesz?

– Az élet hozta így. Ez ugyancsak egy tengerentúli, bostoni útnak köszönhető,  ahol a minimál invazív gerincsebészetbe kaptam betekintést és olyan technikákat ismertem meg, melyet az országban elsőként alkalmaztam.

– Elmondható, hogy az idegsebészeten zajlanak a leghosszabb műtétek?

– Azt gondolom igen. Volt már 20 órás operációnk és igen sok nálunk a 6-8 órás beavatkozás. Az is előfordul, hogy 10 órát követően egy nappal később folytatjuk az operációt. Talán csak a transzplantációnál akadnak hasonlóan időigényes műtétek.  

– Mennyire lutri ma egy gerincműtét?

– Az MRI és a CT igen magas szinten feltárja a valós helyzetet. Az MTA doktorimban az idegsebészeti MRI képalkotással foglalkoztam, szóval van erre egy kis rálátásom. Mindemellett nem könnyű terület ez, akad még jó néhány fehér folt.

– Jól látom, hogy négy doktor iskolában tevékenykedik?

– Ebből kettő inkább névleges, kettőben viszont valóban aktív vagyok, most is vannak PhD hallgatóim.

– Heti munkája döntő részét műtétek jelentik. Miként lehet ebből hatékonyan kilépni?

– Nekem a tenisszel sikerül, valamint hetente 2-3 alkalommal edzőterembe is járok.

 

Örökölte a precizitást

Dr. Schwarcz Attila 1975-ben született Székesfehérváron. Ott is érettségizett a József Attila Gimnáziumban (napjainkban már Ciszterci Szent István Gimnázium), majd Pécsett diplomázott a PTE Általános Orvostudományi Karán. Kutatónak készült az Anatómia Intézetben, de egy Egyesült Államokbeli tanulmányút az idegsebészet felé irányította. MTA doktor, egyetemi tanár, két éve a PTE Idegsebészeti Klinika igazgatója. Mint mondja, kicsit kilépett a családi komfortzónából, hiszen édesanyja vállalkozó volt, édesapja mérnök, testvére pedig mérnök vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!