Korai váltás

2024.03.14. 18:55

Enyhe a tavasz, lassan begurulunk a gumiszervizekbe

Az idei március különösen enyhe, a kesztyű, sapka, sál már rég a szekrény mélyén pihen. Épp ezért, sokakat elgondolkodtat már a gumicsere, időpontot kérnek a gumisokhoz.

Tóth Viktória

Sokan emlékeznek még rá, 11 évvel ezelőtt, 2023 március 15-én hatalmas hóvihar csapott le hazánkra. Az utak járhatatlanná váltak, több tömeges baleset történt ekkor. Talán emiatt az eset miatt is bizalmatlanok egy kicsit az emberek az enyhe márciussal. Ez teljesen rendben van, ám az időjárás előrejelzéseket figyelve láthatjuk, hogy a következő hetekben sem igazán fog 10 fok alá kúszni a hőmérő higanyszála. Éjszakánként lesznek még hidegebbek, de 0 foknál kevesebbel akkor sem kell számolnunk. Épp ezért, sokakat elgondolkodtat már a gumicsere, s időpontot kérnek a szervizekbe.

Mikor lesz időszerű a gumicsere?
Mikor lesz időszerű a gumicsere?
Fotó: Mártonfai Dénes

Mikor lesz időszerű a gumicsere?

A nyári abroncsnak más az összetétele és a mintázata is, mint a télinek. A nyári melegben, nedves úton a téli keverék rosszabbul tapad, száraz úton viszont a fogyasztást növeli meg a fent hagyott téli gumi. Az általános vélekedés az, hogy ha tavasszal tartósan 7 fok felett van a hőmérséklet, akkor válik aktuálissá a gumicsere. A 7 fokos napi középhőmérséklet felett már valószínűleg nincsenek hajnali mínuszok, és ekkor a nyári keverék a jobb választás. Egyébként először jellemzően a cégek, flották kezdik meg az átszereltetést, ugyanis nekik szerződésük van rá.

A témában megkérdeztünk egy baranyai gumiabroncs és autószerviz vezetőjét, aki elmondta, bizony többen is keresték már őket gumicsere miatt. Ám általában mindenkinek elmondják, hogy a március végét célszerű megvárni ezzel, s legtöbbször akkortól kezdve adnak időpontot is a cserére.

– Az utóbbi években sokaktól hallottam, hogy inkább nem is vesznek téli gumit. Vagy beruháznak egy 4 évszakos szettre, vagy - amit személy szerint senkinek nem ajánlok - fennhagyják a nyárit télre is. Azzal a címszóval, hogy már nincs is igazán tél. S egy nagyobb hóesés, lefagyás, hidegebb időszak esetén a tömegközlekedést választják 

– mondta el észrevételeit a szakember.

A négy évszakos abroncsok egyébként egyfajta átmenetet képeznek a téli és nyári gumik között. Mintázatuk általában a téli és nyári mintázatok keveréke. Ám pont emiatt, összességében elmarad a teljesítményük a téli abroncsokétól.

 

Átlagosan 5 évente kell új szettet venni

A használat következtében kopnak az abroncsok, egy bizonyos idő elteltével balesetveszélyessé is válhatnak. Éppen ezért, a téli-nyári csereidőszak alkalmas arra is, hogy átvizsgáljuk a gumikat, s szükség esetén új szettet vásároljunk. Átlagos használat mellett körülbelül öt évente szükséges új abroncsokat venni, ennyi idő alatt használódik el egy garnitúra. A nyári gumiabroncsoknál csupán 1,6 milliméter profilmélységnek kell kötelezően meglennie. A gumi oldalán a TWI-felirat vagy egy háromszög jelzi a futófelületen a kopásjelzőt. Ha a kopásjelző mellett a gumi mélysége már annyira lecsökkent, hogy a jelzőt is elérjük, akkor ajánlott az új abroncsok beszerzése a biztonság érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!