Kampány

2024.03.29. 07:00

Építményadó: több mint 3 milliárdot akar Péterffy

A Gyurcsány Ferenc támogatását az idei önkormányzati választáson is élvező Péterffy Attila polgármesterjelölt öt éve azzal kampányolt, hogy fokozatosan csökkenti az építményadót. Évekig azonban meg sem mozdult, és folyamatosan szedte a pécsiektől, az építményadó bevétel kapcsán idén hárommilliárdra számít.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Az építményadót Péterffyhez  sok szálon kötődő Magyar Szocialista Párt indította be Gyurcsány Ferenc kormányzásának idején és már az első időkben is 1,5 milliárd forintos adóbevételt céloztak meg, de közben folyamatosan emelték a rezsidíjakat is a városban, miközben másfél évtizede a bruttó átlagkereset a nemzetgazdasági ágazatban mindösssze 199 ezer forint volt.

péterffy, építményadó, pécs
Péterffy folyamatosan szedi be az építményadót
Fotó: Löffler Péter

Az MSZP-s örökséget évekig nyögték

Az akkori szocialista önkormányzatot leváltó jobboldal több mint 40 milliárdos adósságállományt, valamint több milliárd forintnyi céges adósságot, illetve egy túlköltekező önkormányzati rendszert örökölt meg az MSZP-sektől. Ezek ledolgozása évekig tartott, miközben befektetőket hoztak a városba.  A nemzeti oldal szerint egy hatmilliárdos lyuk volt az önkormányzati költségvetésben, aminek rendezésében a pécsiek is áldozatot vállaltak, de 2018-19-re azonban már elérkezett az a fordulat, aminek nyertese aztán az új baloldali városvezetői elit lett Péterffy Attilával együtt. 

Péterffy folyamatosan szedi be az építményadót

Bár a városvezető folyamatos adócsökkentést ígért 2019-ben, de évekig nem tett semmit és aztán ennek csupán egy nagyon kis szeletét teljesítette, azt is csak akkor, amikor már a sajtó is szembesítette a korábbi ígéreteivel. Ehhez képest viszont folyamatosan szedi be az ingatlanadót, több milliárd forint értékben évente, ami pár esztendő leforgása alatt nagyjából 12 milliárdos összeget hozott nekik a konyhára. 

A baloldal a saját bevallása szerint is csupán a teljes építmény- és telekadóból származó bevételnek mindössze 10 százalékát engedte el eddig, és az idei évben is 3,15 milliárdot vár el a pécsiektől Péterffy, erről tanúskodik a 2024-es költségvetési rendelet is. 

A Péterffy-Gyurcsány-Nyőgéri trió

Gyurcsány Ferenc mellett a rágalmazás miatt jogerősen elítélt, cégbedöntő MSZP-s Nyőgéri Lajos például az egyik fontos kapocs az egykori szocialista és a mostani városvezetői garnitúra között, és amennyiben Péterffy marad, akkor ugyanez a hármas, tehát Péterffy-Gyurcsány-Nyőgéri trió is marad a városházán. A legfrissebb hírek szerint pedig az MSZP és a DK gyakorlatilag szinte összenő (eredetük is közös egyébiránt), hiszen a 2026-os parlamenti választásra is együtt készülnek, és erről is tettek bejelentést csütörtökön. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!