Töretlenül versenyeznek

2024.03.10. 19:06

Ezt se gondolnánk - Helikoptert is építenek a gyerekek

Idén is több mint hatszáz gyerek nevezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmaismereti versenyekre - az általános iskolások körében rendkívül népszerű megmérettetést idén immár hat ágazatban hirdették meg.

Wald Kata

Fotó: Máthé Daniella

Évek óta óriási érdeklődés övezi az általános iskolások körében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) által szervezettszakmaismereti versenyeket, és idén sincs ez másként. Ezúttal is több mint hatszáz gyerek jelentkezett a megmérettetésre, az ágazatok száma pedig, amelyekben összemérhetik tudásukat a diákok, tovább bővült. A gépipar, elektronika és elektrotechnika, vendéglátás, építőipar, illetve gépjárműgyártás mellett újdonságként ebben az évben a turizmus ágazatban is próbára tehetik magukat a pályaválasztás előtt álló gyerekek.   

A Gép-ésszel verseny során a gépipar, a Villany-Ászban a villamosipar-elektronika, az AutóMániában járműtechnika, az Épít-ésszel versenyen az építőipar, az Ide-süss! -ben a vendéglátás, a Turizmustra versenyben pedig a turisztika területét ismerhetik meg a diákok. 

A versenyek első fordulója február 1-jén startolt: a hagyományoknak megfelelően ezúttal is online kérdőívet kell kitöltenie a csapatoknak. - Az összetett, színes, játékos fejtörőket tartalmazó a kérdőívet 609 gyerek töltötte ki szinte hibátlanul, így nagyon sok csapat továbbjutott - adta hírül a PBKIK. 

A második fordulóban pályamunkát kell készíteniük a gyerekeknek iskolai, illetve otthoni körülmények között. A Gép-ésszel versenyen fogaskerék meghajtású körhintát, az Épít-ésszel megmérettetésen kis házikót, építményt, a Villany-Ász versenyen napelemes helikoptert kell összeszerelniük a csapatoknak, az Autómánia verseny pályamunkája pedig egy pneumatikus targonca.

- A feladat megoldásához a csapattagoknak fúrni, fűrészelni, csavarni, ragasztani, vágni, mérni, számolni kell, közben megismerkednek az elektronika, a gépészet működésének elveivel, az építőiparban. A zsűri az értékeléskor a pályamunkák, építmények precizitását, a szakmaiságát, és az összeállítás esztétikus megjelenését egyaránt vizsgálni fogja

 - közölte a kamara. 

Az Ide-süss! vendéglátás versenyen Baranya vármegye gasztronómiájában kell elmélyedniük a versenyzőknek és egy menüsort kell összeállítani. A idén debütáló Turizmustra nevet viselő turisztikai verseny második fordulójában pedig egy kétnapos baranyai programot kell megtervezniük a csapatoknak. A terv szerint a megoldásokból egy kis kiadvány is készül, kedvcsinálónak a turisták számára a baranyai látogatáshoz.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!