Lejtmenet

2024.03.12. 11:00

Csak egy megálló lehet Pécs két kisváros között

Amíg Pécsen az iparűzési adóbevétel 13,6 milliárd, a harmadakkora Zalaegerszegen arányosítva jóval többet értek el, ami az ottani gazdaság erejét és a pécsi gyengeségét mutatja. A zalai vármegyeszékhelyen ráadásul folyamatosak a fejlesztések, megvan annak a veszélye, hogy ha a baranyai vármegyeszékhely továbbra is a jelenlegi városirányítók kezében marad, csak egy megálló lesz két kisváros között.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer L.

Zalaegerszegen legtöbb helyi iparűzési adót fizető 25 vállalkozás képviselőit köszöntötték nemrég a város dísztermében. Balaicz Zoltán, fideszes polgármester az eseményen azt mondta, hogy az elmúlt esztendőben 7,5 milliárd forintra nőtt Zalaegerszeg iparűzési adóbevétele, amelyből 3,7 milliárd forinttal részesedett az adósorrend első 25 szereplője, azaz tavaly 50 százalékot ők fizettek be. 

Megálló
Megálló: ne ez a szó jellemezze Pécset.
Fotó: Laufer László

A Zaol.hu beszámolója szerint a jobboldali polgármester azt is közölte, hogy mindez azt jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások már nagyobb mértékben részesedtek e közteherből, de az élen álló 25 cég befizetése is nőtt, mégpedig tavaly 27 százalékkal több iparűzési adót róttak le a legnagyobb adózók 2022-höz képest. A városban egyébként 2019 még csak 4,5 milliárdos volt ez az adóbevétel, tehát onnan emelkedett fel néhány esztendő alatt 7,5 milliárdra. 

Egy hasonló fejlődési pályát Pécsre vetítve ez azt jelentené, hogy nagyjából 20 milliárd körüli adóbevételnél kellene tartania a 144 ezres lélekszámú baranyai vármegyeszékhelynek. 

Arról nem is beszélve, hogy 2018-ban számolt úgy pécsi önkormányzat, hogy 8 milliárdos az adóbevétel, vagyis alig nőtt jobban a háromszor nagyobb Pécsen az adóbevétel, mint Zalaegerszegen. Ez a stagnálás már Péterffy Attila, baloldali polgármester idejére esik, aki egyébként a legnagyobb japán gyár átadójára sem ment el, de a főtámogatójának, Gyurcsány Ferencnek a felesége által tartott fóruma miatt még a közgyűlést is felfüggesztette

Csizmadia: Pécs nem lehet megálló

Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje már januárban arra hívta fel a figyelmet, hogy a pécsieknek nincs több elvesztegetni való öt évük, különben végleg kimarad a város a XXI. századból és egy kisváros, megálló lesz csak Kaposvár és Szeged között 

– Én ezt nem tudom ölbe tett kézzel végignézni! Pécsért harcolni kell, mert megérdemlik a pécsiek, hogy harcoljunk értük! Pécsnek változás kell, hogy fejlődhessen!

 – mondta. A polgármesterjelölt a szintén baloldali Szegeddel világította meg Pécs helyzetét, hiszen amíg a világ egyik legjelentősebb elektromos autógyártója döntött úgy, hogy gyárat épít a Tisza parti városban, addig Pécsen ennek nincs nyoma, helyett "savgyarmatozik" a polgármester. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!