A polgármesteri "siker"

2024.04.26. 12:00

Máris bontani kell az egy hónapja elkészült teret

Döcögve és csak az utolsó utáni pillanatokban adták át fűmaggal teleszórva a pécsi önkormányzat Zöld Kapunak nevezett beruházását a Nagy Jenő utcában pár héttel ezelőtt. A helyeik által is kritizált tér egy részét máris bontani kellett.

Bóka Máté Ciprián

A baloldali városvezetők ugyan átadták a Nagy Jenő utca és a Hungária utca közötti megújított teret, de a sajtóhírek szerint nem sikerült a közvilágításba életet lehelni a tér északi felén, így hetek óta sötét jó néhány lámpa a tér mellett. Kedden munkatársunk már arra lett figyelmes, hogy munkagéppel álltak neki a tér egy pontjának, mert bontani kellett az elkészült felületet. Azt egyelőre nem tudni, hogy van-e összefüggés a közvilágítási probléma és a bontás között, valószínűsíthetően erről lehet szó, ugyanakkor az sem kizárt, hogy más jellegű gond is kibukott, hiszen ezt a munkát is végül sebtiben kellett elvégezni. 

Zöld kapu, Nagy Jenő utca, bontani kell
Máris bontani kellett a polgármesteri "sikert"

Mit kellett bontani? 

Mint az közismert, hiába volt majdnem öt éve a Péterffy Attila vezette baloldali önkormányzatnak arra, hogy a Zöld kapu projektet tető alá hozza, a baloldali önkormányzat az uniós források elszámolásának utolsó utáni határidejéig húzta a munkálatokat. A Zöld kapu projektre még az előző városvezetés nyert el forrásokat 2017-ben, aminek célja a pécsi belvárosban található Tünde-ház komplex fejlesztése, a Memi Pasa fürdő rendbetétele, az egykor még a Ferencesek utcáján található villamos környezetének rendezése, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítése, elektromos autótöltők elhelyezése, valamint a Ferencesek utcájának felújítása volt. 

A projektből Ferencesek utcája rekonstrukciója valósult meg, az már a jelenlegi városvezetés idejére csúszott át, mert a korábbi városvezetés összehangolta a fejlesztést a közműcégek rekonstrukciós munkáival. Péterffyék azonban a többi fejlesztési elemet már nem folytatták, hanem azok helyett a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt terület megújítását találták ki. 

Ennek keretében pedig nem egy nagyobb volumenű fejlesztést hajtottak végre, hanem egy kisebb zöldterületi rendezést. Ezzel kapcsolatban pedig több panaszt is megfogalmaztak a környéken élők, mondván egyáltalán nem haladt a munka hónapokig, másrészt szerintük inkább a zöldterületekből vettek el többet. 

A munkálatokkal az ígéretek szerint tavaly december 15-ig végezniük kellett volna, de több probléma is közbeszólt, és a vállalkozó az önkormányzatól további 25 millió forintnyi pluszpénzt kért. A munkálatok során ugyanis kiderült, hogy a zöldprogram keretében a pécsi önkormányzat komoly, 2,5 millióba kerülő nagy mennyiségű fa kiirtására készült a területen, amit végül holtukban tudtak megakadályozni az elhunytak. A telken ugyanis sírokat találtak, amik miatt át kellett tervezni a projektet és végül csak ez mentette meg a kiirtásra ítélt pécsi fákat. Az kérdés, hogy a magukat mostanában előszeretettel "zöldnek" tartó városvezetők eredetileg miért nem ezt a koncepciót valósították volna meg.  Mindenesetre a jelenlegi baloldali polgármester, Péterffy Attila egyik legújabb választási szlogenje egyébként az, hogy "siker". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!