Pincéket is találtak

2024.01.04. 20:00

Rejtélyes sírok gátolták meg az újabb pécsi fairtást

Bár az egykori 25 emeletesnek már csak az emléke él a pécsiekben, a környék még mindig tartogat meglepetéseket: rejtélyes sírokra és pincékre bukkantak nemrég egy építkezésen. Jellemző a pécsi önkormányzat zöld felfogására, hogy csak a véletlenül megtalált pécsi elhunytak mentik meg az élő fákat az önkormányzati másfél millióba kerülő láncfűrészes irtásától.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

A Zöld kapu projektben a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt terület megújítására kerül sor, miután az előző városvezetés idején elnyert forrásokból nem egy nagyobb volumenű fejlesztést hajtanak végre, hanem egy kisebb zöldterületi rendezést. Annak idején még a pécsi belvárosban található Tünde-ház komplex fejlesztése, a Memi Pasa fürdő rendbetétele, az egykor még a Ferencesek utcáján található villamos környezetének rendezése, a Jókai téren elektromosan működtethető oszlopok kiépítése, elektromos autótöltők elhelyezése, valamint a Ferencesek utcájának felújítása is a Zöld kapu projekt céljai közé tartozott, amiből végül a Ferencesek utcája rekonstrukciója valósult meg.

A 2017-es pályázatban kötelezően megvalósítandó feladatként egy gazdaságfejlesztési célt szolgáló épület építését, vagy épületrész felújítását is szerepeltetni kellett. Ez utóbbiból végül az lett, hogy a komplex épületegyüttes helyett egy 20 négyzetméteres engedély nélkül építhető, telepíthető pavilont hoznak létre – a már említett Nagy Jenő utcai területen, a volt Magasház (25 emeletes) környezetében. 

A város honlapja szerint itt új gyalogos sétányok és járdák, valamint pihenőfelületek valósulnak meg, fejlesztik a közvilágítást, új padokat, utcabútorokat helyeznek ki, a parkolóhelyeket is fejlesztik, elektromos autótöltőt telepítenek. A fejlesztés során tehát jellemzően a meglévő gyalogos felületek akadálymentes sétányként újulnak meg, a meglévő szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes, szórt burkolatot kap majd. A munkálatokkal az ígéretek szerint december 15-ig végezniük kellett volna, de több probléma is közbeszólt. Karácsony előtt ezért a vállalkozó az önkormányzathoz fordult, hogy közel 25 millió pluszpénzt kérjen.

Többek között az ottani parkoló bontási munkálatai során kiderült, hogy az aszfaltos rétegek alatt olyan helyen is található pince, amely a városi pincekataszteren nem szerepelt. Emiatt az eredetileg tervezett vízáteresztő burkolat helyett szilárd burkolatot építenek, s mivel az érintett területen máshol is lehet még pince, ezért ennek megfelelően módosították a terveket.

Az indoklás szerint a tervezett pavilon alapozása során láthatóvá vált, hogy fel nem tárt sírok találhatóak és ezért a pavilont eltolták, így az a feltárt sírok mellett helyezkedik majd el. Mindezek miatt a környező járdák, épített elemek, közművek nyomvonala is változott.  Az is kiderült, hogy a zöldprogram keretében a pécsi önkormányzat komoly, 2,5 millióba kerülő nagy mennyiségű fa kiirtására készült a területen, amit végül holtukban tudtak megakadályozni az elhunytak.

Most ugyanis bevallották, hogy megtalált sírok miatt szükséges változásokkal „a területen nagyobb mennyiségű fát lehetett megvédeni, amelyeknek kivágására nem kerül sor. A megmaradó fák miatt több helyen azok gyökérvédelme miatt a járda magasságát emelni szükséges", illetve "több fa kivágása helyett azok áttelepítése történik meg". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!