Kurátori tárlatvezetés

2024.04.26. 08:00

Lantos Ferenc művei még láthatók Balatonfüreden

Április 27-én, szombaton 15 órakor a pécsi születésű művészettörténész, Mészáros Flóra tart kurátori tárlatvezetést Balatonfüreden, a Zsdrál galériában nyílt Lantos Ferenc kiállításon. A pécsi művész munkásságát behatóan kutató szakértő tollából a közelmúltban jelent meg átfogó kötet a Zsdrál Art gondozásában Lantos címmel.

Mohay Réka

Az április közepén Balatonfüreden megnyílt tárlat Lantos: A kör végtelensége címet kapta, Mészáros Flóra kurátori elképzelése szerint Lantos munkásságának, természetelvű koncepciójának kulcsmotívumát, a kört vizsgálja. A tárlat a teljes életműre fókuszál, s azt a kurátor kör motívum változatai alapján tematikus egységekbe rendezi. Így bemutatja kört, mint a természetbeni motívumot (kör, mint égitest, a virágban fellelhető forma), továbbá annak a tisztan geometrikus használatát vagy a matematikai eljárások eszközeként megjelenő körformát. A kiállításon a Lantos által használt technikák széles skálája is felvonul, olaj-és vízfestmények, szobrok, grafikák, fotók, zománcok, sőt egy teljes épületfrízsor is. Az exkluzív módon a kiállításra készült land art installáció (műfüves talajon a tulipános művek természetbe helyezésének) keretében a kurátor célja Lantos Ferencnek a pécsi tettyei parkba készült művének megidézése, amellyel szerinte a művész Magyarországon a land art műfaj első hazai kibontakoztatója lett.

A kiállítás továbbá a Lantos című monográfia A kör végtelensége című fejezetének, kutatásnak a vizuális kibontása is, mely kötetet novemberben Pécsen is bemutatott a szerző. A kiállítás 2024. április 28-ig tart nyitva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!