Hatéves korától él szenvedélyének

2024.04.16. 08:39

Óriási tokhal akadt a kökényi pecás horgára

Nem mindennapi fogása volt annak a kökényi horgásznak, aki egy 65 kilós, 177 centiméteres tokhalat fogott a minap.

Bama.hu

A horgász elmondása szerint, amikor fiával a tóhoz érkeztek, nem voltak túl bizakodóak, mivel az időjárási körülmények sem számítottak a legmegfelelőbbnek. A nap során három, 20 kilogramm körüli pontyot fogtak ki, emiatt már korán elkezdték a felszerelésüket összepakolni.

Ekkor jött az a kapás, ami a napot gyökeresen megváltoztatta. Két és fél órán keresztül kellett a tokhalat fárasztani, amiben a tógazdák is segítségükre siettek, segítettek a mérlegelőbe terelni. Halvédelmi okokból a halat nem vették ki a vízből, csak a felszínre emelték.

A rutinos horgász már 6 éves kora óta él szenvedélyének, a Malomvölgyi-tó közelsége miatt gyorsan rabul ejtette ez a hobbi. Bejárta eddig az ország legnagyobb horgászterületeit, de külföldön is tudott már horgászni. Az eddigi halrekordja egy 24,1 kilogrammos ponty volt, amit sosem gondolt, hogy egy 65 kilós tokhal fog majd túlszárnyalni.

Manapság a tokhal nem a leggyakoribb halfajta, amivel a vízparton tevékenykedők találkozhatnak. A tokfélék hazánkban védett családnak számítanak. A hazai élővizekben egykor a tokhalak számos faja úszkált. Közülük, a történelmi idők alighanem legnevezetesebb európai hala, a viza emelkedik ki, ami akár 8–10 má­zsát is nyomhat, az ide tartozó kisebb méretű halak is gyakran elérhetik a száz kilogrammot. A Duna vízrendszerében mindig komoly halászfenyegetettsége volt a tokhalaknak értékes húsuk, ikrájuk és hólyagjuk miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!