Nehogy meglepődjünk

2024.05.18. 15:40

Figyelem! Gyűrött palack nem váltható vissza

Wald Kata

A PET-palack Baranyában is visszaváltható

Fotó: Hilbert Péter

– Ez év január elsejétől szinte minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum italtermék, amelynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1-től 3 literig terjedő űrtartalommal bír, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősül – hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Fogyasztóvédelmi Egyesület. 

A visszaváltási rendszerben a fogyasztó a 2024. január 1. után forgalomba hozott kötelezően visszaváltási díjas termék után 50 forintot fizet a vásárláskor, amit azonban visszakap, ha az üres palackokat visszaváltásra alkalmas állapotban – azaz nem összegyűrve, olvasható vonalkóddal - egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra visszavisz. 
– Fontos tehát, hogy a visszaváltandó palackokat nem szabad összenyomni – figyelmeztet az egyesület. Az automaták ugyanis a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ezért kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer. 
A pénz visszatérítésére háromféle lehetőség kínálkozik: az egyik, hogy a visszajáró összegről a visszaváltó automata által kiadott bolti utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy csökkenti a vásárlás összegét. Banki utalás is kérhető: a hamarosan letölthető REpont applikáció segítségével a felhasználói fiókban történő azonosítást követően, az ott megadott bankszámlaszámra azonnali utalással kapja meg a visszatérítési díjat a fogyasztó. 
Mindezeken túl jótékony célra is felajánlható az összeg. A palackok visszaváltása a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletben, illetve az önkéntesen csatlakozó partnerek folyamatosan bővülő körénél lehetséges. Ezek helyéről a MOHU honlapján vagy a kötelező visszaváltási rendszer applikációjában lehet tájékozódni. 
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!