Ezrek emlékeit őrzik hűen

2024.05.27. 12:00

Pécs: új helyszínen épülhet lakatfal? Mutatjuk, hol!

Pécs jellegzetessége, ikonikus látványossága a Janus Pannonius utcában található lakatfal, melyből már egymástól nem messze kettő is található. Később a Sétatér keleti végén kifejezetten e célra építettek rácsos látványosságot. A napokban azonban új helyszínre lettünk figyelmesek, ahol a pécsiek elkezdtek lakatokat elhelyezni. Mutatjuk, hol találtuk!

Mohay Réka

Az eredeti lakatfal, mely már összeforrt Pécs nevével, a Janus Pannonius utca 6. szám jobbján és balján található, az épület rácsai már rogyásig teltek különböző, mementóként elhelyezett lakatokkal. A Dunántúli Napló még a 2000-es években utánajárt a lakatfal eredetének, s megtalálta azt a férfit, aki az elsőt elhelyezte a Janus utcában.

lakatfal, Pécs, hely
Új lakatfal a láthatáron?
Fotó: Löffler Péter

Akaratlanul alkotott maradandót a lakatfal pécsi szülőatyja

A napilap 2003. szeptember 15-i számában arról is szó esett, hogy bár legtöbben szerelmük jelképeként helyezték el a lakatokat, volt, aki börtönéveinek, más a városban tett turistalátogatásának állított emléket.

A Dunántúli Napló egykori cikke szerint Sümegi Tamás pécsi lakos helyezte el az elsőt, 1989-ben.

Éppen végeztem a vegyipariban, aztán, amikor mentünk a kollégiumba a haverjaimmal, eszembe jutott, hogy nálam maradt a Rókus utcai labor szekrényének kulcsa, otthagytuk a rácson, mert nem akartuk tovább cipelni

– idézte a lap a szokást elindító férfit.

A „lakatfal atyja” azt is hozzátette, büszkeség töltötte el látván a későbbi eredményt, és az akaratlan kezdeményezése nyomán elinduló hagyományt, amelyre nem is számított.

A Janus utcai lakatdömping olyannyira népszerűvé vált, hogy 2010-ben új rácsokkal bővítették ki a Széchenyi térhez közelebbi lakatfalat, ami azóta szintén betelt. 2013-ban két-két és félméteres acélcsövekből szándékosan lakatfalnak való installációt készítettek Pécsen, melyet Zöldhegyi Zoltán egyetemi hallgató tervezett. Itt is gyülekeznek az emlékek és a lakatok, de jóval visszafogottabb sebességgel, mint a tőle pár száz méterre lévő helyszínen.

Néhány éve egy olvasónk figyelt fel rá és jelezte felénk, hogy a Havihegyen, a nyugati korlát rácsain is elhelyeztek néhány lakatot szerelmespárok.

Az utóbbi időben azonban a szemfüles kirándulók felfigyelhettek egy új helyszínre, mely talán egy új lakatfal lehet a közeljövőben.

A Havihegyen is gyűlnek már a lakatok 
Fotó: M. R.

A Mecseken épülhet az új pécsi lakatfal? Valami elindult…

Aki a belvárosból az állatkert irányába veszi az irányt, új potenciális lakatgyűlytő helyet fedezhet fel.

Ez a helyszín pedig nem más, mint a Mecsek oldalában álló francia emlékmű.

Különös és kevéssé ismert háttértörténete ennek az 1809-es győri csatához nyúlik vissza, ahol Napóleon seregei legyőzték bár legyőzték az osztrákokat, rengeteg katonájuk megsérült, megbetegedett. Amint a Pécsi Szemlében olvasható, a csatát követően több számos tífuszos francia katonát hoztak a Dunántúlra, így Pécsre is, ahol sokan el is hunytak. Tömegsírba temették őket, melyről egy darabig azt hitték, a Mecsekoldalban található. Később kiderült, ez az Őz utca táján lehetett inkább, a szigeti külvárosban. A Pilch Andor és Apáti Abt Sándor által készített francia emlékmű tehát előttük tiszteleg.

Az emlékhelyet övező korlátokon már több lakatot helyeztek el az erre járók a belvárosi kezdeményezéshez hasonlóan. 

Így felmerülhet a gondolat, miszerint a jövőben akár itt jöhet létre Pécs egy új, mecseki lakatfala – csak a kerítés bírja az igénybevételt!

Források: 

  • Dunántúli Napló, 2003. 09. 15. (Bozsik László: A lakatfal véletlen gyermek)
  • Dunántúli Napló, 2013. 05. 15. (A műszaki kar egyik diákja lett a tervező)
  • Pécsi Szemle, 2002. 5. évfolyam, 1. szám (Nagy Gábor: Francia emlék a Mecseken)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!