„Szakértők"

2024.05.03. 14:00

Káosz: utolsó pillanatban döntöttek a milliárdos pályázatról

Egy milliárdos buszos pályázatról a beadási határidő előtt pár nappal tudtak csak közgyűlést összehívni Pécsen a baloldali városvezetők. A nemzeti oldal polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter már korábban leszögezte: rendet kell tenni Pécsen és a tömegközlekedésben is.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

Péterffy Attila pécsi polgármester és a baloldali társaságának egy milliárdos pályázat beadásának határideje előtt pár nappal sikerült közgyűlést összehívnia Pécsen. A hat különböző nyomozással terhelt önkormányzati szférában úgy tűnik, hogy csak az utolsó pillanatban kaphattak észbe, hogy lemaradhatnak a pályázatról, ezért sebtiben péntekre összehívtak egy közgyűlést, amelyen kettő napirendet tárgyaltak mindössze.

rendet
Rendet kellene tennie valakinek most már! 
Fotó: Laufer László

A rendkívüli ülésen az első napirend három (azaz 3!) elektromos csuklósbusz, valamint a hozzá kapcsolódó töltőberendezések beszerzéséről és telepítéséről szóló pályázat benyújtásáról szólt. Ennek kapcsán mintegy 1,3 milliárd forintért vásárolhatna három (3) buszt Pécs, ha nyer a pályázaton, amihez 260 milliós önerőt is kell biztosítani.  

Péterffy Attila pécsi polgármester a kapkodást megpróbálta megmagyarázni, mondván "sürgősséggel tárgyalandó előterjesztésről van szó". Ruzsa Csaba alpolgármester pedig állította, hogy korábban úgy tudták hitték, hogy május végi lesz a beadási határidő, de nem így lett, mert a kiírásban május 6. szerepelt.  

Egyébiránt a másik napirend arról szólt, hogy a Tettye Forrásház szennyvíztelepén 300 négyzetméteren hozna létre Pécsi Tudományegyetem hidrogénes energiatárolót a mostani két gázmotor és a tervezett naperőmű üzemeltetésének optimalizálása és a hálózatról vásárolt villamosenergia költségének csökkentése érdekében. Ehhez kapcsolódóan kérte az egyetem az önkormányzat hozzájárulását azért, hogy egy pályázatot be tudjanak határidőre nyújtani. 

Csizmadia: rendet kell tenni a pécsi tömegközlekedésben is

A pécsiek az elmúlt években rengetegszer tapasztalhatták meg azt, hogy a Tüke Busz Zrt. képtelen tartani a menetrendet, a járatkimaradások miatt kaotikussá vált a városi tömegközlekedés. A fenti 3 (azaz három!) busz aligha fog ezen változtatni, hiszen egyelőre sofőrök létszámával is komoly probléma van.  

Csizmadia Péternek van terve
Csizmadia rendbe tenné a pécsi tömegközlekedést

A problémát Péterffyék eddig azzal igyekeztek orvosolni, hogy csökkentették a járatok számát, de a bérletek árát ehhez nem igazították, azaz a csökkenő szolgáltatási színvonalhoz képest drágább lett a buszozás, sőt a jegyárakat még emelték is, holott Péterffy, Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje ennek az ellenkezőjével nyert választást 2019-ben

A nemzeti oldal célja az, hogy a sofőrök elvándorlását megállítsa egy olyan béremeléssel, amely a konkurens Volánbuszhoz igazodik. A Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje, Csizmadia Péter februárban azt is bejelentette, hogy megválasztása esetén pécsi jobboldal egyik első intézkedéseként ingyenessé tenné a városi közösségi közlekedés használatát a 14 év alatti pécsieknek, ezentúl pedig fontos cél, hogy a 14 és 18 év közötti pécsi iskolások egy buszjegy áráért válthassák meg a havi bérletüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!