Bejelentés

2024.02.20. 11:30

Ingyenessé tenné a 14 év alattiaknak a pécsi közösségi közlekedést a jobboldal

Megválasztása esetén a pécsi jobboldal egyik első intézkedéseként ingyenessé tenné a városi közösségi közlekedés használatát a 14 év alatti pécsieknek – jelentette be a Csizmadia Péter kedden sajtótájékoztatón.

Balikó Gergely

A Fidesz pécsi frakcióvezetője felidézte, hogy március elsejétől új helyzet áll elő a magyarországi közösségi közlekedésben. A kormány és az Országgyűlés döntése értelmében jövő hónaptól a Volán és a MÁV társaságok járatain a 14 év alattiak ingyenesen utazhatnak, csakúgy mint fogyatékkal élők és jelentős kedvezményekben részesülhetnek a 14 és 25 év közöttiek, a nagycsaládosok, továbbá több más társadalmi csoport.

ingyenes
Csizmadia Péter ingyenessé tenné a pécsi közlekedést a 14 év alatti pécsieknek
Fotó: Löffler Péter

Pécsen ez a helyzet döntést igényel – emelte ki Csizmadia Péter, aki rámutatott: a baranyai vármegyeszékhelyen nem az állam, hanem a városi önkormányzat szervezi a tömegközlekedést. Mint rámutatott, ezt a hónapok óta tartó kérdőjelet a városháza nem válaszolta meg. Azaz a pécsi önkormányzat tervez-e az államhoz hasonlóan kedvezményrendszert bevezetni, annak érdekében, hogy pécsiek nem járjanak rosszabbul, mint a más településen élők – jegyezte meg.

A pécsiek megérdemlik, hogy legalább olyan kedvezményekben részesüljenek, mint a más településeken élők – hangsúlyozta Csizmadia Péter. Egyúttal kijelentette: a baloldali vezetésű városháza hallgatása azt üzeni a pécsieknek, hogy a pécsi önkormányzat nem akarja bevezetni ezt a kedvezményrendszert a városban, így a pécsiek rosszabbul fognak járni, mint a más városokban élő magyarok.

A pécsi jobboldal javaslata, hogy a 14 éven aluli pécsiek ingyenesen vehessék igénybe a pécsi közösségi közlekedést, ezen túl a 14 és 18 év közötti pécsi iskolások egy buszjegy áráért válthassák meg a havi bérletüket – részletezte a Fidesz pécsi frakcióvezetője. Csizmadia Péter szerint ez nagyon fontos üzenet lenne a pécsi családoknak, akiknek kell az alapját képezniük Pécs jövőjének. Javaslatukkal őket kívánják támogatni – emelte ki, jelezve, annak megvalósulása havi szinten több ezer forinttal járulhat hozzá a gyermeket, kisgyermeket nevelő családok büdzséjéhez.

Csizmadia Péter rögzítette: amennyiben a júniusi önkormányzati választáson a pécsiek a jobboldalnak szavaznak bizalmat, programjuk részeként ennek bevezetése egyik első intézkedésük lesz.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy a kedvezmények bevezetése nem megugorhatatlan akadály, amit a leendő jobboldali városvezetés pénzügyileg is fog tudni kezelni. Mint kifejtette, a 2019 előtti polgári városvezetés sikeres gazdaságfejlesztési intézkedéseknek köszönhetően egy tucat nagybefektető érkezett a városba, üzemeik azóta elkezdtek termelni, ezért évről-évre rekordokat dönt Pécs iparűzési adó bevétele. Itt az ideje, hogy ebből a jelentős többletbevételből a pécsi családok és gyermekek is részesüljenek

 – hangsúlyozta Csizmadia Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!