Vergődés helyett

2024.06.08. 07:00

Bognár Szilvia: a Tiszta Kezek a civil erőt hozza

A jelenlegi városvezetés arrogáns politizálásából kiábrándult Tiszta Kezek Egyesület pécsi polgármesterjelöltje szerint a céljuk egy olyan város, amely nemcsak egyéjszakás kaland a turistáknak, hanem egy vendégmarasztaló csoda. Bognár Szilvai közölte: ennek feltétele, hogy változik a politikai kultúra és olyan befektetéseket ösztönzünk, ami garancia a fejlődésre.

Bóka Máté Ciprián

– Mi az oka annak, hogy elindul a választáson?

Bognár Szilvia, pécsi
Bognár Szilvia szerint az elmúlt öt évben vergődött a város - Fotó: Löffler Péter

Két éve az országgyűlési választáson szereztem 1500 szavazatot, ez bizakodásra ad okot a tekintetben, hogy van igény a pártokon kívüli szereplőkre és a pécsieknek elegük van a társadalom megosztottságából. Öt éve véletlenül csöppentem bele a helyi politikába. Utólag már többször megbántam, de a lelkiismeretem nem engedi, hogy ezt az öt éves tapasztalatot a kukába dobjam, ezért szeretném folytatni a szolgálatot, mert rengeteg a tennivaló, amit nem is sejthettem kívülről. Ez az öt év azt bizonyította be számomra, hogy a város vergődik az országosan is túl jól ismert kormányoldal és ellenzék között. A helyi politikának nem erről kéne szólnia.

– A Tisza Párttal, vagy más pártokkal felveszi-e a kapcsolatot?

 Tisza Párt érthető okokból – hiszen nincs idő ennyi castingra –, csak Budapesten indul az EP-választáson kívül. 

Mi egyesületként indulunk, az önkormányzati munkában nem támogatjuk a pártok jelenlétét, így egyik induló párttal sem folytattunk párbeszédet, és bekerülésünk esetén is csak szakmai alapon, pártérdekek nélküli munkát és hozzáállást tudunk elképzelni.

– Miért nem vállalt közösséget Péterffyékkel, vagy pedig a nemzeti oldallal?

Nem vagyok hajlandó csatlakozni sem az Orbánt kárhoztató, sem a Gyurcsány a hibás kórushoz. Végtelenül színvonal alattinak tartom és elviszi a fókuszt az érdemi ügyekről, ráadásul csökkenti az esélyét annak, hogy változzon a politikai kultúra. Ez utóbbi pedig nekem vesszőparipám.

– Miben látja Pécs kitörési esélyét?

Abban, ha végre csinálunk egy jó várost, amely nemcsak egyéjszakás kaland a turistáknak, hanem egy vendégmarasztaló csoda. Ennek feltétele, hogy változik a politikai kultúra és olyan befektetéseket ösztönzünk, ami garancia a fejlődésre a 21. században.

A megtelepülő ipar legyen az AI, a mesterséges intelligencia, biotechnológia, gyógyszeripar, egészségipar, prevenció és IT szektorra épülő. Kívánatos lenne, ha példát mutatnák együttműködési potenciálból és végre megbecsülnénk a helyi vállalkozásainkat is.

– Hogyan lehetne a várost kirángatni abból a 16 milliárdos adósságállományból, amit Péterffyék hoztak össze pár év alatt?

A fejlesztési hitel jobb fajta hitel, mint a működési, ez igaz. Ám ha arra használjuk, hogy egyirányúsítjuk a közbeszerzéseket, ha túl drágán és csak egy szűk vállalkozói körrel dolgoztatunk, ráadásul csökkentett műszaki tartalommal és silány minőségben, nem lehetünk optimisták. Ezt a hitelt csak akkor tudjuk visszafizetni, ha párbeszédképesek vagyunk kormányzati szintekkel (hazai és uniós) és felelősséggel költünk, nem hiteltelenedünk el a pécsiek szemében.

– Mi a legfontosabb célkitűzése?

Polgármesterként a Krippl Zoltánhoz köthető időszak a példaképem. Az ő idejében a szakértelem számított, nem a pártosság. Tisztelem a filantróp hozzáállása, felkészültsége és nem utolsó sorban irigylésre méltó humora miatt. 

Vörös vonal az emberi méltóság tiszteletben tartása, így nem engednék teret a másik bárminemű bántásának, a kontraszelekciónak és a pártpolitikának az önkormányzatban.

– Mit üzen a pécsieknek, azoknak, akik fontolgatják, hogy elhagyják a várost, mert lejtmenetbe került az elmúlt években?

Szavazzanak a Tiszta Kezek Egyesület jelöltjeire, mi új perspektívát mutatunk, maradni fognak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!