Ebpanzió

2024.06.16. 20:00

A kutya is jól érzi magát ameddig a gazdi nyaral

A nyár folyamán sokaknak nehézséget okoz, hogy kire bízzák a házi állatokat, ki gondoskodjon a kutyákról, macskákról. Vármegyénkben is találhatóak kisállatpanziók, ahol biztonságban tudhatjuk kedvenceinket, nem csak a legmelegebb évszakban.

Tóth Viktória

Fotó: Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi

Berobbant az igazi nyár, nyaralni, kirándulni mennek az emberek. Vannak, akik az utazásokra is magukkal viszik a házi kedvenceket, ám ez nem minden esetben megoldható. Sok gazdi gondolkodik el ilyenkor, hogy hogyan oldja meg otthon hagyott kisállatai ellátását. Egyre többen veszik igénybe a kisállatpanziók szolgáltatásait, ahol biztonságos körülmények között, hozzáértő emberek vigyáznak a kutyákra, macskákra. Sőt, nem csak vigyáznak rájuk, hanem sokat foglalkoznak velük. Van olyan panzió, ahol már tavasszal előre lefoglalták a férőhelyeket a nyárra, most már nincs is szabad hely. 

kisállatpanzió
A nagytestű kutyák is jól érzik magukat a kisállatpanzióban
Fotó: Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi

A romonyai szőlőhegyen 2023 nyarán nyitotta meg a kapuit a Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi. A területre mi is ellátogattunk, s megismerkedtünk a személyzettel és természetesen az éppen ott tartózkodó négylábúakkal is. A panzió családi vállalkozásként működik, a vezetője már nagyon régóta foglalkozik kutyákkal, 1994-óta kutyatenyésztő. Így az évek alatt nagy tapasztalatot szerzett az ebekkel kapcsolatban.

– A tavalyi nyitás óta is folyamatosan fejlődünk, jelenleg 12 kinti kennel van, ahol télen is tudjuk fogadni a kutyusokat, mert padlófűtés van. Emellett egy 36 négyzetméteres klímával hűtött-fűtött ház várja a kisebb ebeket. A kisebb és nagyobb termetű kutyák külön elkerített, füves területre vannak kiengedve, nagy kutyákat egyáltalán nem engedünk össze – ismertette Szorre Gábor tulajdonos. – A nagy érdeklődésnek köszönhetően cica panziót is létrehoztunk, egy külön cica házat kifutóval. Itt igazán jól érzik magukat a macskák, egész nap együtt bandáznak. 

Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi
A Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi 2023-óta működik
Fotó: Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi

Az elégedett gazdik ajánlása alapján terjed a kisállatpanzió híre

A rendezett környezetben dupla kerítés védi szökés ellen a kutyusokat, s az állatok étkeztetése elsősorban az állat megszokott táplálékával történik. Mint a panzió vezetője ismertette, manapság egyre több az allergiás kutya, van aki nyersen etet, van aki fagyasztva hozza az ételt, ezt itt kutyákra szabottan, a gazdi kérésének megfelelően adják az ebeknek.

 

 

Az oltás kötelező

Baranya vármegyében több panziót is találhatunk – például Berkesden, Mázán, Pécsen vagy Szederkényben – ezek költsége a kutya méretétől és a tartózkodás idejétől is függ. Átlagosan 3000-5000 forint a napidíj egy állat esetében. De fontos tudni, hogy a panziókba csak egészséges, nem agresszív eb vihető. Minden kisállatnak rendelkeznie kell a kötelező veszettség elleni oltással, az ajánlott oltásokkal. Van amelyik panzióba nem vihető tüzelő vagy ivaros kutya, a romonyai szálláshely esetében nincs ilyen kikötés.

kisállatpanzió
A macskákat egy halom játék várja a panzióban
Fotó: Tappancs Családi Kisállatpanzió és Napközi

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában