Romokban

2024.06.23. 17:29

Kutyául állnak, de nem a Kutyapárt miatt

Nem kicsit sántít a városvezetői koalíció demokráciafelfogása, amikor másokat okol azért, hogy nem tudta megkaparintani még öt évre az egyeduralkodó hatalmat a választáson. Pécsen eléggé kutyául állnak, miközben hiába keresik a bűnbakokat másokban.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

"A 17 választókörzetben indult jelöltjeink kapcsán jobb eredményre számítottunk, mint amit megismerhettünk. Azt látom, hogy a minden egyes körzetben elinduló hat vagy hét jelölt nagyon jelentős mennyiségű szavazatot vitt el" – mondta Péterffy Attila pécsi polgármester a választás éjszakáján, miután a koalíciója elvesztette a többségét. Hozzátette: "minden egyes körzetben egy-egy önmaga indulását fontosnak tartó politikai szervezet az indulásával eldöntötte az ügyet, konkrétan ha a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem indul, akkor ezek a szavazatok nagy valószínűséggel nálunk landolnak és most sokkal nagyobb képviselői mandátumszámmal rendelkeznénk". 

szocialista, Péterffy, kutyául
Kutyául állnak: a Mozgalmi Háznak már romjai sincsenek, de a gondolatvilág megmaradt
Fotó: Laufer László

A Magyar Szocialista Párt köreinek megfelelően politizáló városvezető a kijelentésével gyakorlatilag a rendszerváltás előtti időket idézte meg. Hogy miért?

Ha senki nem indult volna, nyernek

Az általa említett körzetenkénti 6-7 induló között nemcsak a helyi baloldali ellenzék, hanem a jobboldali pártok tagjai is ott voltak. 

A DK-MSZP fémjelezte baloldali városvezetői csoportosuláson kívül a baloldali, centralista erők, Péterffyvel szemben kritikus szervezetek részéről

  • a Tiszta Kezek Egyesület,
  • a Mindenki Pécsért Egyesület, 
  • a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és
  • elvétve néhány független indult.

A jobboldali szervezetek közül

  • a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség
  • Mi Hazánk Mozgalom állított fel listát és jelölteket.

Péterffy kijelentése alapján egyértelmű, hogy nemcsak az amúgy korábban, 2019-ben még velük együtt indulókat nem látta szívesen a pályán, mert elveszik tőlük a szavazatokat, hanem gyakorlatilag a következetesen más világnézetet képviselőket sem. 

Kutyául állnak

Csakhogy éppen ez a politikai attitűd vezetett el odáig, hogy a korábban vele szövetséges – vele szakító – Tiszta Kezek Egyesület, a Mindenki Pécsért Egyesület, illetve a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is inkább saját jelöltekkel vágott bele a 2024-es voksolásba. Az, hogy más indulók a pécsi uralkodó hatalomtól viszik el a szavazatokat a demokrácia előtti, rendszerváltás előtti,  időket idézi. Péterffy körül ráadásul azok az üzleti, pénzügyi körök vannak, akiknek a gyökerei éppen erre az időszakra nyúlnak vissza, abban az időszakban szocializálódtak szocialistaként – elég csak Gyurcsány Ferencre és pécsi kötődésére gondolni, akit pécsi évei alatt sokan csak Fletónak neveztek. 

Belerúgott a Kutyapártba, de joggal?

Péterffy másik kijelentése a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal szemben hangzott el, ami hasonló, szocializmus korabeli felfogásról tanúskodik. A viccpártból lassan komolyabb politikai tényezővé váló szervezet pedig fel is hívta a figyelmet arra, hogy abban a körzetben sem tudott nyerni a baloldali koalíció, ahol ők nem indítottak jelöltet, ez az 1. választókörzet volt.

Úgy vélekedtek, hogy az indulásukkal ők nem elvettek másoktól voksokat, hanem azokat szólították meg, akik egyébként el sem mentek volna szavazni, vagy nem lettek volna hajlandók a jelenlegi parlamenti ellenzékre voksolni. 

Ha az említett 1-es körzet számadatait nézzük, akkor ott a jobboldal erők – a Fidesz-KDNP-ÖPE és a Mi Hazánk – toronymagasan verték a baloldalt, azaz a Péterffy-koalíciót és a Tiszta Kezek Egyesületet. Önmagában pedig a Fidesz is legyalulta itt a regnáló városvezetői jelöltet, pedig mindent bevetettek ellene. Ám példának okáért a 3. körzetben is rendkívül kiélezett lett volna a helyzet, ha a Kutyapárt nem is indul és minden kutyás voksot megkapott volt regnáló városvezetés – legalábbis Péterffy demokrácia felfogása alapján. 

Érdekesség, hogy a baloldal által rendszeresen ekézett nemzeti oldal részéről nem hangzott el olyan kijelentés, amely a jobboldali Mi Hazánk, vagy pedig Szentgyörgyvári Péter független, ám erős jobboldali, polgári kötődésű polgármesterjelölt indulását kárhoztatta volna azért, mert nem szereztek annyi voksot, amennyit szerettek volna. 

Egyszer már megtanították rá

A baloldali városvezetés egyszer már leckét kapott a demokráciából. Mint ismert, Péterffy hiába perelte be a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjét, Vicze Csillát azért, mert kemény kritikai véleményt fogalmazott meg vele szemben a demokratikus jogaival élve, a Pécsi Törvényszék nem adott neki igazat. Akkor az ítéletet értékelve Vicze Csilla védője, dr. Halmos Péter ügyvéd azt mondta, hogy:

A perrel Péterffy Attila polgármester egy dolgot bizonyított be Bibó István szavaival élve, hogy nem demokrata. Aki közéleti szerepet vállal, annak számolnia kell azzal, hogy kritika éri a tevékenységét, ahogy ezt a bíróság az indoklásában is kifejtette.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!