Figyeljünk oda!

2024.06.18. 07:00

Az őrült forróság berobban Baranyába

Nem olyan rég még a mennydörgéssel, villámlással megspékelt nagy esőzések jellemezték Baranyát. Előfordult olyan nap, hogy pulóvert húztunk, de úgy tűnik, hogy június közepén berobbant a nyár, mert őrült kánikulát ígérnek az előrejelzések.

Czeczon Enikő

Napról napra emelkedik a hőmérséklet Baranyában. Míg sok vármegyében csak szerdán kúszik harminc fok fölé a hőmérő, addig vármegyénkben már kedden harminckét fokot ígérnek, és ez az őrült hőség egyre csak fokozódik. Gomolyfelhőzet itt-ott kialakul, de esni nem fog.  

őrült, hőség, kánikula, Baranya
Őrült forróságra számíthatunk a következő napokban
Fotó: Sarkadi Roland / Forrás: shutterstock

Őrült meleggel kell megküzdenünk

A Meteo Mecsek előrejelzése szerint a hőség pénteken tetőzik, és kezdetben kevés lesz a felhőzet, de nyugat felől vastagodni kezd, és egy hidegfront éri el a térséget. Ebből kifolyólag pár fokot csökken a hőmérséklet, de még harminc fok felett lesz, viszont vasárnap egy hullámzó hidegfront vet véget a kánikulának.  

Az UV-sugárzás nem kímél minket 

A napokban országszerte nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás 10 és 16 óra között, ezért a szabadban bőrünk megfelelő védelméről mindenképp gondoskodjunk. Kerüljük a közvetlen napsugárzást, tartózkodjunk árnyékos helyen, különösen a déli órákban. A megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről se feledkezzünk meg, valamint gyermekeinket és házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben. Az egyre melegebb időben reflexeink is tompulhatnak, ezért fokozott óvatosággal vezessünk. 

A Meteo Mecsek a kánikulában is segít 

A Meteo Mecsek csapata, akik Baranya vármegye időjárásáról szolgálnak naprakész információkkal, a hőhullámra való tekintettel elindítottak egy cikksorozatot, amely a Hogyan vészeljem át a kánikula címet viseli. Az első közzétett cikkben Horváth Kornélia terepfutó látja el tanácsokkal a sportolókat és nem sportolókat, majd a másodikban Kopjár Ildikó dietetikus, sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember oszt meg hasznos tippeket, hangsúlyozva a megfelelő étkezést. A harmadik cikkben a kánikulában történő munkavégzésről esik szó, amellyel kapcsolatban tapasztalatait és jó tanácsait Heim Bálint állványozó, zsaluzóács osztja meg. A negyedikként megjelent írásban Marosi Kornélia kutyaképző, kutyás gazdi osztotta meg hasznos tippeit a kutyát tartókkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában