"Pécsiség"

2024.06.05. 07:02

Péterffy akkumulátorokat pakoltat a pécsiek vize mellé!

Miközben gőzerővel gyárellenes hangulatkeltést folytat Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje, addig tavaly decemberben arról szavaztatta meg a baloldali koalíciójukat, hogy több száz kilowatt energia tárolására alkalmas akkumulátorokkal pakolják tele a Pécsi-víz környékét. A pécsieket erről egyáltalán nem kérdezte meg Péterffy Attila polgármester.

Bóka Máté Ciprián

Egy nem túl nagy nyilvánosságot kapott tavaly decemberi közgyűlésen derült ki, hogy hiába beszél arról a pécsi baloldali polgármester, Péterffy Attila, hogy nem szeretne Pécsen akkumulátorokat látni, a Tettye Forrásház kapcsán éppen azt tervezik, hogy akkumulátorokat pakolnak a Pécsi-víz közvetlen közelébe. 

Péterffy erről nem tájékoztatta a pécsieket
Péterffy akkumulátor telepítéséről nem tájékoztatta a pécsieket 
Fotó: Laufer László

Péterffy akkumulátorai mehetnek a víz mellé

A tavaly decemberi közgyűlés elé került dokumentum szerint a balos városvezetők arra jutottak, hogy napelemparkokkal lehetne az amúgy nagyfogyasztó cég kiadásait csökkenteni. Az előterjesztésben arról beszéltek Péterffyék, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő, a Pécsi-víz szomszédságában található szennyvíztisztítótelep beépítetlen területe alkalmas lehet a napelempark elhelyezésére, amihez tároló kapacitás létesítése is szükséges: ez villamos energiatárolót, azaz akkumulátorokat jelent.

A dokumentumból kiderült, hogy a szóban forgó napelemek a tervek szerint 1,3 millió kWh-nyi áramot termelnek majd, ezekhez 600 kWh kapacitású tárolót építenek azért, hogy a fogyasztási csúcsok idején kevesebb "külsős" áramot vegyenek, valamint túltermelés esetén a többletenergiát elraktározzák.  A telepítésről egyetlen pécsi polgárt sem kérdeztek meg, ráadásul az akkori döntés egy fejlesztés első üteme, aminek következtében további akkumulátortelepítések is várhatóak még. 

A gyártelepítés miért szúrja a szemét?

Most kedden Gyurcsány Ferenc pécsi jelöltje, Péterffy Attila polgármester ugyanakkor egy zavaros közleményben arról beszélt, hogy miként levelezett különböző politikusokkal, hogy megtudja, hogy a város határain kívül, tehát nem a polgármesteri hatásköre alá tartozó területen mi történhet. Többek között arról beszélt, hogy "a közelmúltban a témában, véletlenül, vagy szándékosan egymásnak ellentmondó, kaotikus hírek jelentek meg". Csakhogy ennek az lehet az oka, hogy egyelőre semmilyen lényegi döntés nincs a városon kívüli fejlesztés kapcsán azontúl, hogy ipari célterületté nyilvánították a Bicsérd melletti részt. 

Újrakezdték a hergelést, elriasztják a befektetőket

Péterffyék azonban már napokkal ezelőtt telefonos kampányt kezdtek gyárellenes hangulatkeltéssel, amivel kapcsolatban már dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is kifejtette, hogy hatalmas a verseny Európában az autóipari beruházásokért. Egy-egy fejlesztés elmaradását okozhatja, ha politikai okból az adott gyár körül a lakossági indulatokat felkorbácsolják akár jogos, akár mondvacsinált okból. Kitért arra is, hogy amíg a rendszerváltás előtt Baranya a negyedik legfejlettebb megye volt, jelenleg a 16-17. helyen van, de ahol nagyipar van, ott a jólét alapjai megteremtődnek. Egy nagyipari beruházás a gazdasági fejlődést el tudja indítani. 

Toller ezen elszörnyülködne

Szili Katali volt házelnök pedig úgy fogalmazott: 

  Toller László, ha élne, biztosan elszörnyülködne, hogy egy baloldali, a szociáldemokraták által támogatott politikus a saját kampányérdekeit a választók, a pécsi, baranyai emberek sorsa, a térség jövője elé helyezi. Ez a pécsiség? Ez a siker? 

A baloldal nem kérdezte meg a pécsieket

Köztudott, hogy Péterffy Attila és társai a saját bevallásuk szerint 16 céget zavartak el Pécsről, de nem teljesen világos, hogy milyen szakmai okokból tették ezt. Péterffyék ugyanis eltitkolták a pécsiek elől, hogy

  •  pontosan kikkel és 
  • miről tárgyaltak, 
  • nem kérdezték meg a pécsieket arról sem, hogy a városlakók az adott cégek elképzeléseivel egyetértenek-e, illetve támogatják-e őket a munkahelyteremtő beruházásukban?

A helyi baloldal hosszú ideje kampányol az ipari beruházásokkal szemben a vélelmezett elképzeléseik miatt, enenk érdekében még testületi határozatot is elfogadtak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!