A királynő hársfái

2024.06.03. 16:20

A legendára emlékezve a fák értékére hívták fel a figyelmet Romonyán

A Romonyai Német Nemzetiségi Önkormányzat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és az Európai Klíma Egyezmény támogatásával különleges, értékteremtő rendezvényt szervezett a községben. A Romonyai Faünnepet május 29-én tartották.

Tóth Viktória

– Legenda szerint 4 hársfát ültettek a romonyaiak Erzsébet királyné emlékére, halála után az akkori Örzsébötkertben, mai Béke téren. Az évek múlásával sajnos az eredeti négy hársfa eltűnt, de az 1950-es években a romonyaiak újraültették a 4 hársfát, hogy megőrizzék Erzsébet királyné emlékét. Kettőt az elmúlt évtizedben sajnos ki kellett vágni, de e 2 hárs továbbra is hűen őrzi az emléket az utókornak – ismertette Ábel Edit, a Romonyai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Romonya
Fa érték tábla került a romonyai hársfákra
Fotó: Ábel Edit

Az első alkalommal megrendezett Romonyai Faünnep célja tehát, hogy úgynevezett „Fa érték” táblákon megismerhesse a közösség kedvenc fáit, mindenki megtudhassa, hogy a fák ökológiai szolgáltatásai milyen fontos szerepet töltenek be az élhetőbb helyi klíma biztosításában.

A romonyai téren tartottak műsort

A rendezvényt a Romonyai óvodások és a Bogádi Dr. Berze Nagy János Általános Iskola diákjainak műsora tette színesebbé. Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre előadást tartott a fák ökoszisztéma szolgáltatásairól.  Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke pedig telefonos bejelentkezés során, ismertette a „Fa érték” programot.

Romonya,
A Faünnepen résztvevők a romonyai Béke téren
Fotó: Ábel Edit

– A rendezvényen  helyi sütemények és friss, helyben termelt alapanyagokból készült vendégváró falatkák várták a látogatókat, amelyeket a helyiek készítettek. A közösség összefogása és lelkesedése tette igazán különlegessé ezt a napot – fogalmazott Ábel Edit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!