Oktatás

2018.01.21. 09:48

Túl vannak a központi írásbeli felvételi vizsgán a tanulók

Csaknem kétezer tanuló írta meg tegnap délelőtt megyénkben a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát.

Zs.K.

Szombaton a nyolcadikosok írásbeliztek a legerõsebb gimnáziumokban. A gyereklétszám apad, de azok a középiskolák - többnyire gimnáziumok -, amelyekbe még így is van túljelentkezés, meríthetnek a legjobb tanulók közül. Felvételit írathatnak, szóbeliztethetnek is, egységes országos feladatsor alapján. Mások - általában a szakközépiskolák - helyi felvételiket, alkalmassági vizsgákat, elbeszélgetéseket tartanak. S megint mások a hozott pontszám alapján válogatnak, vagy nem is válogatnak, örülnek, ha "jut nekik" gyerek. Szombaton tartották a központi írásbelit azoknak a nyolcadikosoknak, akik a négyosztályos képzésre jelentkeztek. A feladatsort elõtte Kaposváron, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontban (OKÉV) vették át a régióban mûködõ, érintett intézmények képviselõi. Az OKÉV megbízott igazgatója, Temesi László tájékoztatása szerint a régióban 30, Tolna megyében 7 középiskola választotta a felvételiztetésnek ezt a módját. A megyei önkormányzat oktatási referense Bacs József véleménye az, hogy a nagyobb gimnáziumoknak egyelõre nem lesznek beiskolázási gondjaik, még most is másfél-kétszeres a túljelentkezés. A szakképzésben viszont elég nehéz összeszedni a tanulócsoportokat.

 A magyar dolgozatokat 10 órától, a matematika feladatsort pedig 11 órától tölthették ki a diákok. Baranyában Pécsett 19 és Mohácson pedig egy iskolában volt lehetőség a felvételit megírni. 

A kilencedik évfolyamra jelentkezők feladatlapján Weöres Sándor Kínai templom című versét kellett értelmezni a megadott kérdések alapján, emellett pedig egyebek mellett a mai magyar nyelvhasználatról szóló terjedelmesebb szöveg értelmező kérdéseire kellett választ adni. Utolsó feladatként a kötelező iskolai egyenruha kapcsán kellett véleményt alkotniuk – fogalmazás formájában. 

A matematika feladatsoron számos szöveges feladat mellett a törtszámítás és a mértékegység váltás is követelmény volt, a diákoknak geometriai feladatok számítására, illetve függvényábrázolásra is szükségük volt a megoldáshoz.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem volt kötelező minden nyolcadik osztályosnak megírnia a középiskolai felvételit, hiszen a középiskolák maguk dönthetnek arról, hogy beszámítják-e a központi felvételi eredményeit a felvételijük során.  Ez esetben az ott megszerzett eredménynek a maximális felvételi összpontszám legalább 50 százalékát meghatározza. A gimnáziumok és szakgimnáziumok arról is dönthetnek, hogy mindkét tárgyból vagy csak az egyikből teszik kötelezővé a felvételi vizsgát. Lehetséges az is, hogy egy adott tanulmányi területen az egyik tantárgyból elért eredményeket nagyobb súllyal számítja be, mint a másikét, illetve az is előfordul, hogy vagy csak a matematika, vagy csak a magyar központi írásbeli eredményei fognak számítani. Fontos, hogy a jelentkezés évének félévi eredményeit is bekérheti az adott gimnázium, szakgimnázium vagy szakközépiskola.

A Pécsi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a tavaly jelentkezők 41 százaléka gimnáziumba, 30 százaléka szakgimnáziumba, 17 százaléka szakközépiskolába, majdnem 11 százaléka szakiskolába, nem egész 1 százaléka pedig sehova sem nyert felvételt. A Mohácsi Tankerületi Központ általános iskoláiból tavaly a nyolcadikosok 33 százaléka tanult tovább gimnáziumban, 31 százaléka szakgimnáziumban és 36 százaléka pedig a szakiskolát választotta. 

Hogy milyenek lesznek az idén ezek az arányok, az csak később derül ki, hiszen a középiskolákba jelentkezés határideje február 19., ezután pedig április 27-ig minden felvételiző megkapja a felvételéről vagy az elutasításáról szóló írásos értesítést.

A diákok 13 órától az interneten is tájékozódhattak a feladatsorok megoldókulcsairól, de január 29-én meg is nézhetik a kijavított dolgozatokat, a vizsgaszervező intézmények pedig február 8-án hirdetik ki az eredményeket. 

Az Arany János Tehetséggondozó Program felvételi eljárása is ma kezdődött, megyénkben a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban tanulhatnak a programban részt vevő gyerekek, ez minden intézményben szóbelivel is jár. Az ösztöndíjjal is járó program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek olyan középiskolákban, kollégiumokban tanuljanak, ahol fontos a felsőoktatási tanulmányokra való eredményes felkészítés. A pályázat eredményéről február 9-ig a középiskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!