rekordbevétel

2018.08.26. 07:00

Jöhetne egész nyáron

Véget ért augusztus elején a Pécsi Nyári Színház, másfél hónap alatt tizenkét produkciót láthatott közel húsz előadásban a közönség, szórakoztató darabokat, zenés esteket és két komolyabb darabot. Arról kérdeztük Vidákovics Szláven fesztiváligazgatót, mi a konklúzió, s mi a terv jövőre?

Mészáros B. Endre

– Elöljáróban megjegyezném, Pécsett a nyári színház többféle néven működött már, de összességében idén óriási jubileumot ünnepelt a sorozat, most volt 40 éves, miután 1978-ban alapította Eck Imre és Bagossy László. Az egyik szemem sír, a másik nevet ennek kapcsán, hiszen fantasztikus története van a szabadtéri nyári játékoknak, ugyanakkor a város költségvetése nem tette lehetővé, hogy igazi nagy eseményként ünnepelhessük a négy évtizedet – összegzett Vidákovics Szláven.

Hozzátette azt is, a fesztivál minőségét meghatározó saját bemutatót ezúttal is sikerült összehozni, a Balfácánt vacsorára című komédiát a Pécsi Nemzetivel koprodukcióban hat alkalommal is telt ház előtt játszották. Ám, hogy a jövőben miként alakul a Pécsi Nyári Színház sorsa, az pillanatnyilag több kérdőjeles ügy. Ugyanis a Pécsi Horvát Színházat a város várhatóan átadja az Országos Horvát Önkormányzatnak (szeptemberben lesznek a közgyűlések és az egyeztető tárgyalások), márpedig ez a teátrum szervezte eddig saját költségvetésből a nyári játékokat. Ezentúl tehát bizonyosan más tulajdonossal, más szervezeti keretek közt fognak létrejönni a nyári színházi előadások, produkciók.

Vidákovics Szláven kiemelte, hogy a város részéről megerősítették, élvezi ezután is fesztiválszervezőként a bizalmat. Ha pedig rajta múlik, akkor ezután is nívós, szórakoztató előadásokat fog meghívni, Pécsett ritkán látható, neves, fővárosi színművészekkel. Az idei program egyébként nagyon bejött a pécsieknek, baranyaiaknak és az idelátogató turistáknak, mert ilyen még nem volt: szinte kivétel nélkül minden előadás telt házzal ment, 99 százalékos volt a szabadtéri kihasználtsága. Összességében tudni kell, hogy az egész országban minden vonalon felerősödött a színházjáró kedv, az embereknek egyre több ideje, pénze és kedve van színházba járni. Ezt igazolja az idei Pécsi Nyári Színház is, ahol rekordbevétel született 27 millió forintos jegyértékesítéssel, és ez a jövőre nézve felvet néhány gondolatot. Például a legfontosabbat, hogy jó eséllyel lehetne a teljes nyár folyamán színházi előadásokat vinni a Káptalan utcába.

Érdemes arról is szót ejteni, hogy nem csak a komédiák, zenés játékok míves változatai kerültek műsorra, akadt a felhozatalban veretes dráma is, például a hollywoodi filmen is óriási sikert arató Dühöngő ifjúság, valamint a Kosztolányi Dezső utolsó éveinek lelki küzdelmeit boncolgató Hajnali részegség. – Féltem ettől a két darabtól – mondja Vidákovics Szláven –, de bebizonyosodott, érdemes elgondolkoztató színműveket betenni az összeállításba, mert színesíti a kínálatot, kibővíti az érdeklődők körét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában