komolyzene

2018.10.21. 11:30

Meghitt koncertek jönnek, hangszeres szólistákkal

Évtizedek óta nem volt olyan színes és tartalmas a kamarazenei élet a városban, mint amilyen ebben az évadban.

Mészáros B. Endre

A kamarazenének sokáig meglehetősen hányatott sorsa volt Pécsett, hol itt, hol ott csendült fel nagy ritkán kis együttesek, szólisták kamarajátéka. Az ezredfordulót követően jó ideig a Művészetek Háza adott helyet az ilyen alkalmi koncerteknek, s olykor a Művészeti Szakközépiskola nagytermében is felcsendült a muzsika tanárok, diákok előadásában.

A Kodály Központ megnyitása hozott némi változást, de itt még csak harmadik éve szervezi meg a Pannon Filharmonikusok a Művészbejáró koncertsorozatot, melyen a zenekar művészei lépnek fel különböző formációkban. Ennek az évadnak a sorozata négy koncertből áll, és október 18-án indult vonósnégyessel és kürtszólóval, majd többek között vonós szextett, fúvósötös és kürtkvintett következik. Ezekről az estekről tudni kell, hogy a művészbejárón (nem véletlenül ez a sorozat címe) kell megközelíteni a Kodály Központot, mert a Kocsis Zoltán teremben zajlanak az előadások.

Gulyás Dénes Pécsre érkezésével operaáriákból is hallhatunk kamaraesteket a színházi szalonban (PNSZ büfé előtti tér). Az operatagozat vezetőjétől most megtudtuk, erre az évadra nincs még műsorterv, mert minden a „Pécsi Operáért” Alapítvány költségvetésének függvénye.

Alapjaiban változtatta meg a pécsi kamarazenei életet a Zsolnay-negyedben a Liszt Ferenc hangversenyterem átadása, ahol kezdeti tapogatózás után tavaly már hónapról hónapra jelentkeztek koncertekkel. Óriási szerencséje van a pécsi zenebarátoknak, miután a PTE Zeneművészeti Intézetében gyakran fordulnak meg nemzetközi hírű zeneművészek és mesterkurzusaikat kisebb koncertekkel zárják, így nagyon alacsony költségvetéssel kiemelkedően színvonalas kamaraestekben lehet itt részünk. Ebben az évadban pedig már igen tudatos és egészen parádés a műsor.

Csak az iskolai első félévben tíz különleges hangverseny lesz, ráadásul a neves vendégek igazi ínyencségekkel, kísérleti művekkel, technikai extrákkal érkeznek. Kelemen Barna nyitotta a sort szeptember végén egy barokk hegedűvel, ebben a hónapban már volt egy operaest, egy német-angol zongora-klarinét kettős, október 18-án pedig a Muzsikáló családok sorozatban Wiedemann Bernadett Liszt-díjas művész két operaénekes gyermekével, Pataki Bencével, és Wiedemann Judittal énekelt. Ugyancsak októberben, 25-én gálakoncert következik, a Zeneművészeti Intézet 2018-as nívódíjasainak fellépésével. Német kürtművész és zongoraművész hallható október 26-án, novemberben pedig jön gordonka-, klarinét- és zongoraművész is önálló estre. Decemberben a Muzsikáló családok sorozatban Gyermánné Vass Ágnest és lányát, Gyermán Júlia hegedűművészeket, továbbá Vedres Csaba zongoraművészt, január elején pedig Váradi István gordonkaművészt és édesanyját, Huszics Ibolya zongoraművészt hallhatjuk játszani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában