Tabukat döntenek le

2019.12.27. 20:00

Akadállyal élő és ép színészek adják elő a darabot

Nagy sikerrel mutatták be az Ámor nyila című érzékenyítő előadást a Művészetek és Irodalom Házában már több alkalommal. A darabban, amely tabudöngető témákat érint, akadállyal élő és ép színészek szerepelnek együtt.

Mészáros Rita

Forrás: ZsÖK

A Keret Alkotó Csoport (KACS) célja kezdetektől fogva az, hogy színházi nevelési produkciókat hozzon létre, amelyekben a nézőben változás jön létre annak köszönhetően, hogy az előadásban történik valami katarzis, ami továbbgondolásra készteti őket. Az Ámor nyila színdarab is ilyen, hiszen mi is végignéztük, és utána sokáig ezen gondolkodtunk. Milyen az értelmükben akadályozott emberek szerelmi élete, illetve hogy kinek van beleszólása abba, hogy kit és hogyan szerethetünk? Ezeket a tabudöngető témákat veti fel az előadás.

A KACS már évek óta kapcsolatban áll a Fogd A Kezem Alapítvánnyal, akik az intellektuális akadályozottsággal élő fiatalokat segítik. A két szervezet együtt kezdett el gondolkodni a színdarab ötletén, majd elnyertek a megvalósításra elnyertek egy pályázatot. Hosszú folyamat volt, mire a színpadra kerülhetett az előadás.

– Miután kiderült, hogy nyertünk a pályázaton, először egy bizalmi kapcsolatot kellett kialakítani a Fogd A Kezem Alapítvány fiataljaival – emlékezett vissza Hoffmanné. – Hónapokig jártam oda, foglalkozásokat tartottam, ahol eljátszották szerelmeiket, szakításaikat, ábrándjaikat a résztvevők. Ezután interjúkat készítettünk velük a szerelem témakörében, ezekből írta meg a történetet Hajós Zsuzsa dramaturg, majd Vajda M. Zsuzsanna rendező is megkezdte munkáját.

Az akadállyal élők júniusban találkoztak a KACS ösztöndíjasaival, hogy egyhetes csapatépítő keretében hangolódjanak össze, majd a próbák szeptemberben kezdődtek. A próbákon az utolsó két hétben egy gyógypedagógus is részt vett külső szemlélőként. Az alkotók tőle tudták meg igazából, milyen sok mindent tettek az akadállyal élőkért.

– A produkciónak köszönhetően fejlődött a beszédkészségük, érzelemkifejezésük – sorolta a KACS képviselője. – Nőtt a bizalmuk a többségi társadalom felé és a felelősségvállalásuk saját magukért. Az ép színészek pedig az emberi minőségekre néznek más szemmel.

A folyamatnak nincs vége, a darabot szeretnék továbbvinni. Egyrészt a gondozóotthonokat célozzák meg, hogy ne maradjon tabutéma a szexuálitás és a szerelem – sok helyen ugyanis még így kezelik. Másrészt a kamaszokat szeretnék megszólítani, hiszen a darab egyszerre érzékenyít az akadállyal élőkre, és szól olyan témáról – a szerelemről, a felelősségvállalásról -, ami őket is érinti.

A produkció ötletét a Nemzeti Kulturális Alap pályázatban támogatták. A Keret Alkotó Csoport pedig ösztöndíjprogramjának tagjait vonta be a megvalósításba. Az ösztöndíjprogramot az ECK támogatásával hozták létre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!