kultúra

2020.07.31. 16:32

Ismét lesz mindenütt Orgonák éjszakája

Jön ismét az OrgonaPont, a Filharmónia Magyarország hangszert és orgonazenét népszerűsítő nyári programsorozata.

Mészáros B. Endre

Országszerte augusztus 8-án indul a nagy attrakció, s ezen a napon éjszakába nyúlnak a programok. Az Orgonák éjszakája tavaly volt először, s idén ezen a kultúreseményen újra megtelnek a templomok, a terek, a legkülönbözőbb helyszínek a hangszerek királynőjének hangjával.

Lesz néhány kuriózum bemutató, például 8-án 20 óra 20 perckor látássérült művészek előadásában Láthatatlan dallamok csendülnek fel a pécsi bazilikában, amit a közönség vaksötétben igyekszik majd befogadni. Ezen az estén Péterfay Ferenc orgonaművész és Bán Tamás klarinétművész ad közös koncertet, miközben a Kopa testvérek, Marcell és Dóra versei hallhatók. A jótékonysági koncertről tudni kell, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének támogatására szervezik meg.

Az országban ezen az estén több száz program lesz, orgonakoncertek, orgonás liturgia, kiállítások és hangszerbemutatók. Nem mindennapi helyszíneken is szól majd az orgona: várak udvarán, piacokon, fürdőkben és főtereken.

Emellett vízre száll a hangszer Siófok és Tihany között, este pedig a Tihanyi Apátságban fényjáték kíséretében élvezhető a hangja. Augusztus 8-án 20 óra 20 perckor az ország egész területén „Közös hangként” megszólal az Invocation című mű is (a Filharmónia Magyarország kérésére Beischer-Matyó Tamás írta) minden programon. Az általános és középiskolásoknak ugyanekkor a Filharmónia Magyarország „Az én orgonám” címmel képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában