arckép

2020.07.29. 14:00

Mesés kalandjaikkal bevezetik a gyerekeket a fantasy világába

Egy különc tündekislány izgalmas kalandjaival bővült a gyerekmesék tárháza. A nemrégiben megjelent Lillen, a tünde egyik szerzőjével, a pécsi Csete Dórával beszélgettünk.

Rajnai-Zsíros Krisztina

– Kiknek ajánlott a könyv, és miről szól?

– Nagyobb óvodásoknak, illetve a kisiskolás korosztálynak, akik most ismerkednek az olvasás világával, de azoknak a szülőknek is örömet okoz, akik már unják a hagyományos meséket, s szeretnék megszerettetni gyermekeikkel az olvasást. Ez egy kalandos mese egy kíváncsi tündelányról.

– Hogyhogy két szerzője van?

– Tavaly szeptemberben ismerkedtem meg az egyik közösségi oldalon Kőszegi-Arbei­ter Anitával, akivel közösen vágtunk bele a mesekönyv elkészítésébe. Azt tudtam, hogy Anita meseíró, több könyvet is kiadott már, nekem pedig volt egy ötletem egy tündekislányról. Megírtuk a meséket, majd az interneten keresztül kerestünk egy illusztrátort, aki megrajzolta a meséhez illő képeket.

– A szerzői folyamat illeszkedett az idei első félévhez...

– Így is mondhatjuk. Mindenesetre olyannyira online haladt a közös munka, hogy a társszerzővel a hétvégén fogunk először személyesen találkozni. Szombathelyről utazik majd ide, szombaton 16 órától ugyanis tartunk a Szilárd Leó parkban, pontosabban a Park Pavilon kávézó teraszán egy meseórával egybekötött könyvbemutatót. Lesznek játékos feladatok, színezők és rejtvények is, amelyeket ha kitöltenek a gyerekek, akkor közülük kisorsolunk majd valakit, akit ajándékcsomaggal jutalmazunk.

– Milyen visszajelzéseket kapott eddig?

– Teljesen pozitívakat, sőt már kérdezték többen is, hogy lesz-e folytatása a mesének, mert ez az első könyv tulajdonképpen bemutató jellegű. Tervezzük a folytatást, jövőre számíthatnak rá az olvasók. Elképzelésünk szerint a főhősünk kapna maga mellé egy társat, még nem tudjuk, hogy a fantasyvilág mely fajából kerülne ki, de az is előfordulhat, hogy megszavaztatjuk az olvasókkal.

– Már most is ilyen aktív kapcsolatuk van az olvasókkal?

– Igen, hirdettünk ugyanis egy rajzversenyt a meséhez kapcsolódóan. Ezt pénteken zárjuk le, majd lesz egy közönségszavazás, mely során az olvasók eldönthetik, nekik melyik tetszik a legjobban, ezután az illusztrátorunk és mi, szerzők még egy nyertest választunk, a legjobb alkotásokat pedig díjazzuk.

Szeptembertől tanítani fog majd

Csete Dóra magyar szakos tanítóként végzett a szekszárdi főiskolán. A novella- és a versírás ekkor kezdte komolyabban foglalkoztatni, bár a mese mint műfaj már korábban is érdekelte. Néha szeret elrugaszkodni a földi dolgoktól és szárnyalni a fantázia birodalmában. Egy 20 hónapos kislány édesanyja, viszont a főiskolai tanítói gyakorlat után elmondható, hogy a kis­iskolás korosztályt is közel érzi magához. Szeptembertől a pécsi Cserepka János általános iskolában fog tanítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában