körkép

2020.10.04. 15:30

Menjünk a moziba be! Mi újság a pécsi filmszínházakban?

A koronavírus mondhatni, hogy a kultúrának ártott a legtöbbet, és sokan vélik úgy, hogy az ágai közül talán a mozik érezték meg legkevésbé a negatív hatásait. A három pécsi mozihálózatnál (a Cinema Citynél, a Kultiknál és a művészmozit fenntartó Apolló Mozi Alapítványnál) arra kérdeztünk rá, hogy mi a valós helyzet?

Mészáros B. Endre

20200908 Szeged Zsigmond Vilmos Filmfesztivál megnyitója a Belvárosi moziban. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Talán az Apolló mozit viselte meg a legkevésbé a járvány, miután itt nyáridőben egyébként is szünet van, és most előbb nyitottunk, mint a korábbi esztendőkben. Másrészt a kis költségvetésű európai művészfilmekből nincs hiány, folyamatosan készülnek újabbak – tudtuk meg Varga Gabriellától, a működtető alapítvány vezetőjétől. – S még így is elmondható, hogy kisebb a közönségünk a szokásosnál. Ezt jelzi például, hogy az egyik filmklubunknál többen jelezték, megtartanák a bérletüket, de még nem szeretnének jönni a vetítésekre. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy mi lesz a fesztiválokkal, s ennek megfelelően érkeznek-e majd a közeljövőben onnan díjnyertes alkotások.

A mozikban rendszeresen fertőtlenítenek, és a távolságtartás is biztosított

A tíz városban hálózatot működtető Kultik (köztük a pécsi Uránia mozival) részéről Horváth Szilvia marketingvezető arról számolt be, hogy az újranyitást követően az első hetekben félve, kis létszámban érkezett csak a közönség, és a második hullám kezdetével most megint ez a helyzet. Másrészt jóval kevesebb az újdonság, a forgalmazók azokat a filmeket sem hozzák, amelyeket korábban beígértek. Szóval eléggé beszűkült a választék, főként az új amerikai filmek kínálatában, melyek többségét már csak jövő tavaszra jelezték. A maszk használata szeptember végétől már minden hálózat mozijában kötelező, ezen a téren a Kultiknak nincsenek rossz tapasztalatai. Mozizni egyébként teljesen biztonságos, összegzett, mert mindenütt rendszeresen fertőtlenítenek, továbbá a szabad helyek függvényében bárki választhat magának másik helyet, ha ott nagyobb biztonságban érzi magát.

A Cinema Citytől az országos központból Budai Andrea marketingvezető adott átfogó felvilágosítást. A hálózat március közepétől július 2-ig zárva volt zéró bevétellel, eközben nap mint nap újraindították azért a gépeket és karbantartást végeztek. A Magyar Filmek Hónapjával indult aztán az új élet, és a korábban kevesebbet játszott külföldi újdonságokkal. Míg tavaly 4-7 premier volt hetente, most csak 1-2 filmújdonsággal lehetett számolni és még napjainkban is legfeljebb 2-4 a heti premierek száma, azok is döntően európai, vagy független stúdiók alkotásai. A nagy áttörést, a tavalyi nézettséget az első nagystúdiós Tenet című film hozta augusztus végén, melynél megkapták az engedélyt, hogy Európában előbb vetítsék, mint a tengerentúlon. Ez beindította az érdeklődést, annak ellenére, hogy sajátos a Cinema-rendszer. Ugyanis, ha valaki egyszerre több jegyet vásárol, utána a következő széket automatikusan üresen hagyja a gép. Ennek következtében pedig legfeljebb 70 százalékos teremkihasználtság érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában