fejlesztés

2020.11.15. 11:30

Idén is nyert a múzeum Komlón

További fejlesztésekre nyert ismét pályázati támogatást a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény – a pénzből az állandó természettudományi kiállítás megújulása folytatódhat.

Wald Kata

Idén is sikeres pályázattal szerepelt a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Programban. A napokban született miniszteri döntés értelmében az elnyerhető maximumot, 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a múzeum fejlesztésre.

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az országban egyedüliként a komlói intézmény kapta meg az elérhető legmagasabb pályázati forrást – hangsúlyozta Steinerbrunner Győzőné, a Komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény vezetője.

Az idei már a hatodik fejlesztési támogatás, amelyet a komlói intézmény a Kubinyi Program során az egymást követő években elnyert, a hat esztendő alatt összesen 16 millió forint forráshoz jutottak.

A tavaly odaítélt pályázati pénzből „A Mecsek természetvilága” című állandó természettudományi kiállítás fejlesztése kezdődhetett meg: három korszerű üvegvitrint alakítottak ki, amelyekben a Mecsek szempontjából legfontosabb geológiai korszakot mutatják be növényi és állati ősmaradványok felsorakoztatásával. Az új vitrinek hamarosan elnyerik végleges formájukat, a berendezésükön dolgoznak már a szakemberek.

Az idei pályázati forrás lehetővé teszi, hogy folytassák a tavaly megkezdett munkát, az emeleti aulában berendezett állandó természettudományi kiállítás másik fele, a recens élővilágot bemutató rész is megújulhat. A terv szerint a jövő év elején kezdik el a munkákat, az új kiállítás szervesen fog kapcsolódni a hamarosan elkészülő geológiai-paleontológiai részhez. A jövőre megépülő kiállításrész négy vitrinben fogja bemutatni a Mecsek négy jellemző élőhelytípusát, interaktív és a múzeumi ismeretszerzést segítő elemekkel, feladatokkal, érdekességekkel bővítve.

Megújult a múzeum és a könyvtár

Több forrásból – többek között a Kubinyi-pályázatok jóvoltából – újulhatott meg a komlói muzeális gyűjtemény épülete az elmúlt időszakban. A korábbi években a Helytörténeti Gyűjtemény bányászati és néprajzi részének átalakítására és a termek felújítására kerülhetett sor. Elkészülhetett a Dinóbirodalom játszóház, sorra frissültek a múzeumi rész tematikus szekciói, az eszközpark is bővült. Teljes felújításon esett át a komlói gyermekkönyvtár. Szintén a megújítási programnak köszönhetően a ma már digitális oktatásban részt vevő tanulók betekinthetnek a régi idők iskolájának stilizált tantermébe. Emellett akadálymentessé váltak a mellékhelyiségek, új lift is épült, nemrég pedig új kiállítóterem nyílhatott az épület egyik szárnyában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában