arckép

2021.01.24. 14:30

Bánky Gábor és Illés Ilona nagyszülőként is emlékezeteset alakít

Bánky Gábor negyven éve aktív színész a városban, de tavaly visszavonult a Pécsi Nemzetitől. Olyannyira, hogy sokan már arról érdeklődtek, hová költözött. Felesége, Illés Ilona bábszínész ugyancsak közel negyven éve meghatározó tagja a pécsi bábéletnek. Annak néztünk utána, mi van most a két kedvelt művésszel.

Mészáros B. Endre

– Szép kerete van Bánky Gábor pécsi négy évtizednyi színpadi játékának.

– Tény, hogy 1981-ben volt a Harmadik Színházban az első éles szerepem. Aztán ideszerződtünk a színművészetiről egy komplett osztállyal, Lang Györgyivel, Kulka Jánossal, Ujvári Zoltánnal, de a csapat hamar szétszéledt, a Pécsi Nemzetiben magamra maradtam. A múlt évben pedig valóban csak a Harmadikban játszottam új darabban, de azért nem gondolom, hogy ezzel bezárulna a kör. A Pécsi Nemzeti Színháztól az utóbbi időszakban elzárkóztam, de amennyiben az új vezetés méltó szereppel megkeres, akkor szívesen folytatom ott is a munkát.

– Édesanyja Jókai Anna, közismert írónő. Ki foglalkozik a hagyatékával?

– Nóra húgom kitűnően kézben tartja a dolgokat, Budapestről szervezi a tennivalókat. Másrészt minden évben eljön hozzánk nyaralni a másik két húgommal, és a gyümölcsösünkben, mint egy Csehov-darabban, családilag is átbeszéljük a fontosabb kérdéseket.

– Illés Ilonának teljesült az álma bábszínészként?

– Eredetileg tanítónőnek készültem, de nagyon ma már nem bánom, hogy elcsábított ez a világ.

– Maradt azért a tanítónői vénából is valami, jó tíz esztendeje meghonosították Csizmadia Gabi kolléganőjével a csecsemőszínházat. Mennyire jött be ez a módi?

– Olyannyira, hogy az országban már igen sok helyen átvették a játékformát. Nekünk pedig Pécsett további nagy terveink vannak.

– Unokáiknak is játszanak otthon?

– Szervezett előadásaink nincsenek, de a jelenlétükben minden tárgy életre kell időnként a kezünkben. Én pedig reggeltől estig mesélek nekik. Másrészt eljönnek a bemutatóinkra a Bóbitába és a Harmadikba is.

– Mit hozott a pandémia? Erre a kérdésre közös választ kapok:

– Hiányzik a színházi közeg, s hibernálnunk kellett a munkamániánkat. Rengeteg filmet nézünk, Tarkovszkij, Kurosawa, Bergman, Fellini alkotásait, Gábor pedig sci-fi-sorozatokat is. Pótoljuk az olvasnivalókat, és nagy rejtvényfejtők vagyunk. S igyekszünk kiélvezni minden cseppjét a nagyszülői létnek.

Négy fiuk és három unokájuk van

Bánky Gábor 1955-ben született Budapesten. Három húga van, Eszter bábos, Vera bíróságon, Nóra óvodavezetőként dolgozik. A fővárosi Madách-gimnáziumban érettségizett, elvégezte a Színművészeti Főiskolát, 1983-ban érkezett Pécsre. Szendrő József-, és Jászai Mari-díjas.

Felesége, Illés Ilona bábszínésznő 1958-ban született Pécsett. 1982-ben végezte el a Pécsi Bábstúdiót, a Bóbita Bábszínház tagja 1983-tól. Négy felnőtt fiuk – János, András, Dani és Péter –, valamint három unokájuk van. A Komlói út mellett élnek, háromezer négyzetméteres gyümölcsösük van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában