színház

2021.02.22. 14:00

A stafétabotot átadta, elköszönt a színidirektor

Lezárult egy újabb fejezet a Pécsi Nemzeti Színház 125 éves történetében,február 15-ével Rázga Miklós – két ciklusban, tíz éven át volt a teátrum igazgatója – átadta a stafétabotot Lipics Zsolt színművésznek. A szakembert egy kis zárszámadásra kértük és szó esett a „Hogyan tovább?”-ról is.

Mészáros B. Endre

Pécs Laufer László Hungary EMB Rázga Miklós színházigazgató Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója zsáner színész igazgató DN20140821

Fotó: Laufer László

– Hogy éli meg a befejezést a sikeres évek után?

– Vegyes érzelmekkel, mert bár fél éve készülök az átadásra, így, hogy már nem kell bemennem, van egy kis hiányérzetem. Az átadás-átvétel korrektül lezajlott, kötelezettségek nélkül, tiszta lappal kezdheti meg a munkát az új vezetés. Büszke vagyok, hogy a társulat alkotószelleme is megmaradt, amit jól jelképez az Örkény Egypercesek-sorozatunk, melyet nulla forintból saját erőből és kreativitásból hoztunk létre.

– Amikor munkába állt, családi színházat, közönségbarát előadásokat ígért. Elégedett azzal, ami megvalósult?

– Amit a pályázatomban vízionáltam, azt maradéktalanul teljesítettem. A művészet és a támogatások kapcsolatában sikerült új fejezetet nyitnunk. Amikor idejöttem, életveszélyes volt az épület, gond volt a teátrum finanszírozásával és országos tendencia volt a csökkenő nézőszám. A negatív spirált sikerült megfordítani. Továbbá azóta rengeteg beruházás történt, a teátrum homlokzatának felújításától a jegypénztár átépítésén keresztül a két színpad rendbetételéig. Az államilag legrosszabbul finanszírozott vidéki színház titulusból feljöttünk a legjobbak közé, a nézőszámot pedig megdupláztuk, a korábbi 63 ezer helyett 2019-ben már 125 ezer fős közönségünk volt.

– És létrehozta a PNSZ-ben a családi színházat. Mi volt a cél?

– Új közönséget hozni az előadásainkra, olyan embereket, akik korábban egyáltalán nem voltak színházjárók. A gyerek­előadásaink is igen népszerűek lettek, elég csak a nyolcadik éve tartó Pécsi Családi Színházi Fesztiválra gondolni, vagy ahogy szakmai körökben nevezik, a POSZT Juniorra. Szóval nem csak megdupláztuk, de jelentősen meg is fiatalítottuk a közönségünket.

– Mit emelne még ki a két vezetői ciklusból?

– Hogy nyolc éve mi találtuk ki az országos színházi évadnyitót, aminek megrendezéséért napjainkban már versenyeznek a teátrumok.

– Színészként vagy rendezőként mely előadásokat emelné ki?

– Kettőt mondanék. Az Antigonét, mely görög tragédiaként a homokanimációs, operabetétes modern értelmezésével sikert aratott a fiatalok körében, továbbá a POSZT-ra is beválogatott A vágy villamosa színjátékunkat.

– Mi lesz Rázga Miklóssal?

– Abban állapodtunk meg, hogy az évad végéig a társulatban maradok, ha lehetőség lesz rá, játszom tovább a szerepeimet. Addig pedig jut időm eltervezni, hogy miként folytatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában