kultúra

2021.02.10. 11:30

Most jön a Terror, a vírustűrő kamarajáték

Pécs A Pécsi Nemzeti Színház meglehetősen nehéz esztendő után van. Arról beszélgettünk a február 15-én leköszönő igazgatóval, Rázga Miklóssal, hogy mit sikerült megvalósítani a pandémiás időszakban a tervezett bemutatókból és mi jön ezután.

Mészáros B. E.

Fotó: MIHALY LASZLO

Kiderült, hogy a járványhelyzet teljes egészében átalakította a Pécsi Nemzeti Színház műsortervét, az évad pedig a hagyományosnál egy hónappal hamarabb, augusztus elején indult, programot ugyanakkor csak novemberig tudtak meghirdetni. Bérleteket nem árusítottak, a bérletesek ehelyett hűségkártyát kaptak, hogy állandó helyüket megőrizhessék.

Augusztusban az első színházi bemutató a László király visszatér gyermekdarab, családi játék volt, valamint a Csókos asszony operett (mindkettőnek korábban, a nyár folyamán tartották a házi főpróbáját). Aztán a Bánk bán került erősen modernizálva műsorra, majd a Kőműves Kelemen rockmusical következett, de ebből és az Error című kamaradarabból novemberben már csak házi bemutatók születhettek.

Ekkor készült el a korábbi évadból átemelt A mi utcánk is (Köles Ferenc mono­drámaként játssza, Tar Sándor novellái alapján), de az utóbbi három színjátéknak már nem lehetett egyáltalán közönsége. Apropó nézők. Éves szinten harmadára esett vissza a teátrum látogatottsága, ezen a téren csak az első három hónap, valamint augusztus-szeptember volt igazán aktív.

A leállások idején jöttek az online bemutatók, például az adventi időszakban Téli mesék címmel játszottak a színművészek mesesorozatot, majd decembertől tíz részben Örkény egyperceseket adtak elő filmszerűen és természetesen ingyenesen, a PNSZ videómegosztó- és Facebook-oldalán.

Egy pandémia-kompatibilis darabot (maszkban, egymástól méterekre vannak a színészek) próbál a csapat Terror címmel, a játék egy repülőgép lelövésének bírósági tárgyalása. Február 6-án volt a házi bemutató és remélhetőleg mielőbb a közönség elé kerül a kész előadás.

A Pécsi Nemzetiben jól kezelték a vírushelyzetet, a teátrumon belül nem történtek átfertőződések, viszont egy-két esetben előfordult, hogy színész, kórustag, színpadi dolgozó a színházon kívül elkapta a vírust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában