Vidéki életre vágynak

2021.05.14. 17:30

A ormánsági házak megmentésére több kezdeményezés indult

A szaporcai Vidéken jó! Alapítvány már korábbi programjaival is azt a célt tűzte ki, hogy megőrizze és népszerűsítse az Ormánság kulturális, természeti, és épített értékeit, de a mostani projektjük, egy tésenfai házfelújítás még nagyobb figyelmet kapott.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egy ház felújítása önmagában nem lenne hír, a Vidéken jó! Alapítvány azonban úttörője lehet az ormánsági házak megmentésének, ugyanis nemrégiben nagyon sok munkával – és kevesebb költségből, mint gondolnánk –, felújítottak egy parasztházat, ami az alapítvány telephelye. A Kossuth utca 72. szám alatti ingatlant pár százezer forintért vásárolták, és a felújítás sem a legjobb szó arra, amit sikerült a házból kihozni.

Ilyen lett.
Ilyen volt.

– A Népi Építészeti Program két pályázatán is nyertünk, emellett más forrásból is állt rendelkezésünkre támogatás a ház renoválásához – mondta Bozsits József, az alapítvány elnöke. Itt nincsenek új anyagok, mindent úgy rekonstruáltak, mintha a múltban, a XX. század elején járnánk. Bontott tégla, bontott cserép, máshol kidobásra szánt ajtók, ablakok felhasználásával és sok-sok munkával az összedőlni készülő házból használható ingatlant varázsoltak.

– Nem is olyan nagy összegből – teszi hozzá az elnök. Ezt úgy kell érteni, hogy az átlagember minimum 10-20 millió forintos költséget saccol a felújításra, ennek azonban az alsó határát sem érte el a beruházás. Persze az sem elhanyagolható, hogy Bozsits József és párja is nagyon sok mindent csinált saját kezűleg. A mai kor szakembere mindenből újat javasol, ám a legtöbb anyagot más, hasonló állapotú házból mentették meg, és ingyen vagy fillérekért jutottak hozzá.

A 2014-es és a felújítást követő állapot különbsége szembetűnő, így nem csoda, hogy naponta keresik tanácsért az alapítványt, ezért úgy döntöttek, szerveznek egy találkozót azoknak, akik szeretnének régi házakat, portákat megmenteni a pusztulástól. Május 22-én várják az érdeklődőket, és elmesélik, hogyan érdemes ilyen munkába belevágni, emellett rengeteg tanáccsal szolgálnak a régi házakról, pályázatokról.

Mások is követnék a jó példát

Az ormánsági házak megmentésére több kezdeményezés is indult, Drávacsehi polgármestere Élő Ormánság elnevezésű programot indított, melynek keretében a falu üresen álló ingatlanjait azokra az eredeti állapotokra szeretnék visszaállítani, mely egykor az itt élő parasztság házait jellemezte a századfordulón. Emellett Fehér Adrienn ingatlanértékesítő elmondta, úgy látja, hogy most – talán a járványhelyzet és a home office miatt is – nagyobb az érdeklődés az ilyen típusú házak iránt. A vidéki életre vágyók célja hasonló, mint Bozsits Józseféknek, nem kacsalábon forgó palotákat szeretnének itt, hanem a helyi védelem alatt álló ingatlanokat renoválni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában